Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / 9 навика, които помагат за регенериране на мозъчните клетки

9 навика, които помагат за регенериране на мозъчните клетки

Не е тайна, че мозъците ни са склонни да работят по-бавно с напредване на възрастта. След навършване на 25-годишна възраст започваме да губим естествено мозъчните клетки. Добрата новина е, че учените са открили, че можем да генерираме нови мозъчни клетки през целия си живот. Има няколко навика, които можете да си създадете, за да стимулирате растежа на нови клетки и да поддържате мозъка си толкова остър, колкото е бил и досега, пише beu.bg.

И това е интересно: Гладът спасява мозъка от стареене Ето девет навика, които помагат да възстановите мозъчните си клетки:

1. Яжте боровинки


Боровинките са заредени с антиоксиданти. Те съдържат и флавоноид, наречен антоцианиново багрило, което отговаря за синьото им оцветяване. Това багрилото има способността да произвежда нови неврони в мозъка.

2. Упражнения


Редовното упражнение за издръжливост, като например джогингът, може да насърчи растежа на мозъчните клетки. Упражнението за издръжливост стимулира производството на протеин, известен като FNDC5. Този протеин стимулира производството на друг протеин в мозъка, известен като мозъчен невротрофичен фактор (BDNF), който подпомага растежа на нови неврони и синапсии подпомага оцеляването на съществуващите мозъчни клетки.

3. Яжте Омега-3 мастни киселини
Храните, богати на Омега-3, спомагат за растежа на невроните. Добавете авокадо, ленено семе, семена от чиа, орехи и зехтин към вашата диета, (полезни и за много други органи) , за да сте сигурни, че получавате дневната доза омега-3 мастни киселини.

4. Пийте зелен чай

 Не само, че зеленият чай е пълен с антиоксиданти, той също така съдържа съединение, известно като епигалокатехин галат или EGCG. EGCG е свързано с растежа на нови мозъчни клетки, така че пийте!

 5. Прекарвайте време на открито
Излагането на кожата ви на естествена слънчева светлина позволява на тялото ви да произвежда витамин D. Витамин D повишава нивата на BDNF в мозъка - протеин, който стимулира растежа на нови неврони и синапси.

6. Добавете куркума към вашата диета

 Изследванията показват, че куркумата може да допринесе за регенерирането на повреден мозък, което може да бъде изключително полезно при лечение на неврологични заболявания.

7. Поддържайте се ангажирани
Поддържането на активен мозък и стимулирането му увеличават хипокампалната неврогенеза - процесът, чрез който се генерират неврони. Изучаването на ново умение, взаимодействието с другите, реденето на пъзел с някого или попълването на кръстословица може да помогне за поддържането на активен мозък.

8. Яжте тъмен шоколадПодобно на боровинките, тъмният шоколад съдържа антиоксиданти и флавоноиди. Лека закуска с органичен тъмен шоколад от време на време може да Ви помогне да развиете нови неврони!

 9. Опитайте периодично гладуване

 Някои проучвания показват, че периодичното гладуване може значително да намали ефекта от стареенето върху мозъка. То има противовъзпалително действие върху тялото и стимулира растежа на нови мозъчни клетки.


Боровинките са заредени с антиоксиданти. Те съдържат и флавоноид, наречен антоцианиново багрило, което отговаря за синьото им оцветяване. Това багрилото има способността да произвежда нови неврони в мозъка. 2. Упражнения Редовното упражнение за издръжливост, като например джогингът, може да насърчи растежа на мозъчните клетки. Упражнението за издръжливост стимулира производството на протеин, известен като FNDC5. Този протеин стимулира производството на друг протеин в мозъка, известен като мозъчен невротрофичен фактор (BDNF), който подпомага растежа на нови неврони и синапсии подпомага оцеляването на съществуващите мозъчни клетки. 3. Яжте Омега-3 мастни киселини

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/zdrave/9-navika-koito-pomagat-za-regenerirane-na-mozchnite-kletki_news532100.html

Вижте още

В Сърбия се роди 350-грамово момиченце, бебето е в добро здраве

В Сърбия се роди 350-грамово момиченце, което демонстрира истински героизъм и в момента е в добро здраве.Thinkstockphotos"Бебето се роди в нашата болница в 28-та седмиц....

Добави Коментар

CAPTCHA