Сряда 20, Юни 2018
Горещи Новини
Начало / Юридически гаф блокира обществените поръчки

Юридически гаф блокира обществените поръчки

Юридически гаф може да блокира обществените поръчки в страната. Причината - от 1 юли трябваше по закон да заработи единна електронна платформа за провеждане на процедурите. Такава платформа обаче за момента не е изградена. Така според юристи всяка обществена поръчка, обявена след 1 юли, може да бъде атакувана като незаконосъобразна., съобщава в. "Сега".

От Агенцията по обществени поръчки признават за правния вакуум и казват, че единственият изход е Народното събрание да приеме поправка в закона, с която срокът да бъде променен.

Междувременно обаче на сайта на АОП има съобщение, според което срокът за въвеждане на електронната платформа се удължава до 18 октомври 2018 г., като този срок бил в съответствие с европейските директиви. Според юристи обаче не е възможно, а дори е абсурдно и незаконно, със съобщение в сайта на държавно ведомство да се отмени срок, фиксиран в закон.

Липсата на платформата се дължи на забавяне на конкурса за избора на из-пълнител. Той бе обявен още през август м.г., но заради обжалване от фирми участници бе отменен и стартира нова процедура. Срокът за подаване на оферти изтече в края на май. Досега няма избран изпълнител. Парите за създаване на платформата са осигурени - 5 млн. лева по европрограмата "Административен капацитет".

Вижте още

Монтираха LED осветление в Къщата-музей на Ванга в Петрич, представят нови експонати

Историческият музей в Петрич започна подготовка на 10-годишния юбилей на Къщата-музей на Ванга в южния град. Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от събит....

Добави Коментар

CAPTCHA