Петък 18, Октомври 2019
Горещи Новини
Начало / Юнкер: Време е България и Румъния да влязат в Шенген

Юнкер: Време е България и Румъния да влязат в Шенген

„На първо място трябва да засилим европейската търговска програма. Наистина, Европа е отворена към търговия, но това трябва да има реципрочност – трябва да получаваме толкова, колкото и даваме”. С тези думи Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия (ЕК), започна да излага петте приоритета за развитието на Европейския съюз (ЕС) в рамките на годишната му реч за състоянието на Блока.
„Търговията не е едно абстрактно понятие. Търговията са работни места, нови възможности за европейските предприятия, независимо дали са малки или големи. Всеки допълнителен милиард износ представлява 14 хил. допълнителни работни места в Европа”, каза още той.
Юнкер напомни, че с помощта на Европейския парламент (ЕП), Брюксел е сключил с Канада споразумение, което частично влиза в сила другата седмица. Освен това председателят на ЕК заяви, че ще поиска от правителствата на страните-членки на ЕС да одобрят официално започване на преговори за подписване на споразумения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия. „Искам да приключим тези преговори до края на нашия мандат”, добави Юнкер.
Председателят на ЕК настоя еврото да стане национална валута във всички държави, които са членки на Блока, включително и в по-бедните страни от Източна Европа. Юнкер апелира за засилено сътрудничество между държавите и влизане на всички страни от ЕС в Шенгенската зона. Не на последно място той заяви, че до 2025 г. Съюзът може да има около 30 страни-членки.

Вижте още

„Пирински стражи” отбелязаха 114 г. от Илинденско-Преображенското въстание с поход до връх Свещник

Пиринските стражи от Гоце Делчев за пореден път изненадаха всички с оригинално отбелязване на празник. Този път те почетоха 114-годишнината от Илинденско-Преобра....

Добави Коментар

CAPTCHA