Сряда 19, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Ще се разпадне ли окончателно Сирия през 2017г.

Ще се разпадне ли окончателно Сирия през 2017г.

Кризата в Сирия няма да приключи с падането от власт на Башар Асад, нито с унищожаването на опозицията. Възможностите и намеренията за нейното разрешаване далеч надхвърлят тези две положения. Сирия е на крачка от рухването и смъртта си и това изглежда е възможният и достъпен максимум. Остава въпросът по какъв начин да бъде подготвена за реалността и да бъдат разчертани границите и съставните й части. Това пише в свой коментар излизащият в Лондон арабски вестник "Ал Хаят".

Има редица индикации за това, че международната общност не е склонна повече да толерира продължаването на кофликта в Сирия. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви открито, че сирийският конфликт, съгласно новото американско разбиране, се е превърнал в хранителна среда за всички рискове, които касаят американската национална сигурност и вече не им е възможно да приемат неговото продължаване, още по-малко в сегашната му форма и постановка. Ако има някакъв режисьор, то той ще трябва да преформулира конфликта на нови основи, като първата и най-важна от тях е да обере излишъка от разрушителните ефекти върху местната и международната среди и по-специално тази, която формира пространството на американските интереси по сигурността.

От друга страна Русия не се интересува от това, че американците приемат конфликта в Сирия като заплаха за сигурността си. А това е така, защото Москва има сложни и заплетени сметки и Сирия е въвлечена в съвкупността от руски интереси. Така че тези разрушителни ефекти, от които се оплаква Америка, представляват реални руски интереси. А това е в разрез с разпространеното в много западни и арабски анализи мнение , че Русия не поддържа лицето Башар Асад и че за Москва Асад е един опорен стълб, от който е невъзможно да се откажеш.

Изправени пред тези обструкции, Русия и САЩ нямат възможни изходи от конфликта, както и перспективи за постигане на консенсус за устойчиво разрешение. Това което обединява двете страни е предпазливостта им от изтощаване и удавяне в т. нар. сирийско блато. По този начин те ще стигнат до повече добри и полезни, отколкото вредни решения, което пък намалява ареала от възможности за разрешаване на конфликта в Сирия и ги заключва в тесните рамки на директното разпокъсване, в близка до договора "Сайкс-Пико" форма или реално разделение, което проправя пътя за подялба на Сирия де факто.

Русия не иска от преговорите, които текат в Женева и Астана, нито единството на Сирия, нито да контролира цялата й територия. С оглед хода на събитията това е невъзможна за реализиране цел. Русия иска да отслаби другата страна в същата степен, в която иска да предизвика разцепление или да се възползва от т.нар. легитимност на Асад, или да използва международния лагер, подкрепящ военните действия, в борбата срещу тероризма. И дори да бъде обявен за сепаратистки проект, той да е в пълен унисон със сунитския противник.

Малко вероятно изглежда в плановете на Русия да влиза унищожаване на по-голямата част от Сирия, въпреки че подобен проект изглежда ирационален. Подкрепата на Русия за процесите на религиозна миграция разкрива до голяма степен плановете й това да се случи на етапи. Първият предвижда изключването на активната част от мнозинството и представителната част от бойците, изпращайки ги в изгнание в Идлиб, за да ги изправи след това пред два избора: да ги ликвидира или да ги принуди да избягат в Турция, откъдето да проникнат в Европа. Вторият етап включва миграция на местните общности , които ще бъдат отворени и уязвими по отношение на иранските милиции и Асад.

От своя страна Башар Асад преследва същата цел, като използва властта си, за да доведе до край процесите на религиозна миграция, прогонвайки сирийците и разрушавайки градовете им. И докато Асад твърди, че иска да възстанови единството на Сирия и да управлява всяка педя от нея, фактите потвърждават, че истинската му цел е да унищожи във възможно най-висока степен цивилизоваността и социалната тъкан на мнозинството.

От друга страна пък Иран използва времето, за да установи свои зони на влияние, като за целта е разработил два сценария: първият е да се осигури директен маршрут от Иран до Дияла в Ирак, като се мине през Източна Сирия и се стигне до Средиземно море. По всичко личи, че администрацията на Тръмп е разбрала за него и работи по осуетяването му. А вторият сценарий е за създаването на шиитски фронт, обхващащ Дамаск и предградията му, който е свързан с източен Ливан, контролиран от Хизбулла и е канал за свръзка с Техеран през летището на Дамаск.

Администрацията на Тръмп не може да контролира всички тези реалности, както и да разследва взаимодействията им. Това изисква ресурси и възможности, които ангажираната на редица фронтове Америка в момента не може да осигури. Поради това ефектът от нейната сирийска стратегия ще бъде до известна степен слаб и ще срещне съпротивата на страни, установили силно присъствие и дълготрайни и последователни позиции.

Възможните сценарии за американски действия се ограничавaт до:

A - Да примами Русия да стане партньор в управлението на нов глобален режим, каквото предложение направи на Москва американският държавен секретар Рекс Тилърсън, с подкрепата на Г-7. Проблемът е, че Русия не вярва на нищо друго освен на спечеленото със силата на армията си и хитрата дипломация.

Б - Да оскъпи руското присъствие в Сирия, подкрепяйки опозицията с различни видове въоръжение, като по този начин промени съществуващия в момента баланс. Не изглежда обаче администрацията на Тръмп да се е освободила от съмненията си относно повечето отряди.

В - Предприемане на едностранни действия като установяване на зони за сигурност на север и на юг и това е най-реалистичният, възможен и евтин вариант.

Нито статистическите данни за ситуацията в Сирия, нито поведението на основните действащи лица показват, че съществува възможност за такова разрешение на сирийския прблем, което да гарантира обединението на страната. Всичко, което се случва в този контекст, показва, че Сирия върви към разпадане, като остава само да бъде определена датата за обявяване на това събитие.

Вижте още

Днес миряните почитат Свети Лазар Български

Днес миряните почитат Свети Лазар Български.Житието разказва как веднъж, докато пасял овцете си, Лазар задрямал, а покрай него в този момент случайно минала няка....

Добави Коментар

CAPTCHA