Четвъртък 19, Април 2018
Горещи Новини
Начало / Църквата почита днес Св. Иван Рилски

Църквата почита днес Св. Иван Рилски

Днес Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Иван Рилски - Чудотворец. Той е създател на най-големия български манастир - Рилския.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви Богу. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

Иван Рилски се слави като небесен покровител на българския народ и родоначалник на  българското отшелничество.

Дните му минават в пост и молитва. Прочул се е и като лечител.

Славата му се разнася надалеч и българският цар Петър I изминава 440 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не се запознава с владетеля поради смирение. Приема плодовете, но не и златото, и само се покланя отдалеч. Канонизиран е от църквата ни около 980 година.

След смъртта му е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася по целия Балкански полуостров. Всяка година на 18 август Рилският манастир отбелязва своя храмов празник. 

Вижте още

Петрич се подготвя за Мемориален турнир по шахмат в памет на Димитър Георгиев, кандидат-майстор на спорта

Тази година е третото издание на турнира, който ще се проведе на 02.09.2017 г, събота. В него ще се включат състезатели от България, Сърбия, Македония и Гърция. Няма въ....

Добави Коментар

CAPTCHA