Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Циклонът „Филип” е само началото! „Христина”, „Цветан”, „Юлия” и „Явор” ни докарват екстремни явления до края на декември!

Циклонът „Филип” е само началото! „Христина”, „Цветан”, „Юлия” и „Явор” ни докарват екстремни явления до края на декември!

Средиземноморският циклон „Филип”, който докара проливни валежи и наводнения на много места у нас, ще бъде последван от нови мощни циклони този месец. Най-вероятно те ще носят имената „Христина”, „Цветан” и „Юлия”, пише „Телеграф”. 

Практиката циклоните да бъдат кръщавани беше въведена от Националния институт по метеорология и хидрология това лято. Имена обаче се дават не на всеки циклон, а само на тези, предизвикващи интензивни явления, за които се издава предупредителен оранжев или червен код. Именно такъв е „Филип”, заради който вчера бе обявена „оранжева” степен на опасност в девет области на Югозападна България. Днес там отново се очакват значителни дъждове, но вече кодът е с една степен по-нисък – жълт.   До края на месеца обаче над България ще преминат още средиземноморски циклони, които се очаква да докарат екстремни явления. 

Техните наименования се определят по азбучен ред като се редуват мъжки и женски имена. Затова след „Филип” ще дойде „Христина”, а след това „Цветан”. По-нататък идва редът и на „Юлия” и „Явор”.   Средиземноморските циклони, влияещи локално на климата у нас, са различни от атлантическите, които се отразяват на цяла Европа и също носят чужди имена. В резултат на първите се очаква този месец валежите у нас да са над нормата, като още в началото на следващата седмица дъждът ще обърне в сняг. 


Вижте още

Разкриха кога романтиката престава да бъде „на дневен ред“

Романтиката престава да бъде "на дневен ред" за мъжете на шестия месец след началото на връзката, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от доп....

Добави Коментар

CAPTCHA