Вторник 16, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Циклонът „Филип” е само началото! „Христина”, „Цветан”, „Юлия” и „Явор” ни докарват екстремни явления до края на декември!

Циклонът „Филип” е само началото! „Христина”, „Цветан”, „Юлия” и „Явор” ни докарват екстремни явления до края на декември!

Средиземноморският циклон „Филип”, който докара проливни валежи и наводнения на много места у нас, ще бъде последван от нови мощни циклони този месец. Най-вероятно те ще носят имената „Христина”, „Цветан” и „Юлия”, пише „Телеграф”. 

Практиката циклоните да бъдат кръщавани беше въведена от Националния институт по метеорология и хидрология това лято. Имена обаче се дават не на всеки циклон, а само на тези, предизвикващи интензивни явления, за които се издава предупредителен оранжев или червен код. Именно такъв е „Филип”, заради който вчера бе обявена „оранжева” степен на опасност в девет области на Югозападна България. Днес там отново се очакват значителни дъждове, но вече кодът е с една степен по-нисък – жълт.   До края на месеца обаче над България ще преминат още средиземноморски циклони, които се очаква да докарат екстремни явления. 

Техните наименования се определят по азбучен ред като се редуват мъжки и женски имена. Затова след „Филип” ще дойде „Христина”, а след това „Цветан”. По-нататък идва редът и на „Юлия” и „Явор”.   Средиземноморските циклони, влияещи локално на климата у нас, са различни от атлантическите, които се отразяват на цяла Европа и също носят чужди имена. В резултат на първите се очаква този месец валежите у нас да са над нормата, като още в началото на следващата седмица дъждът ще обърне в сняг. 


Вижте още

Най-малко 11 души загинаха при пожар в японски център за бездомни

Най-малко 11 души загинаха при пожар в японски център за възрастни хора без домове в град Сапоро на остров Хокайдо, предаде ДПА.Други петима жители на центъра, п....

Добави Коментар

CAPTCHA