Петък 10, Април 2020
Горещи Новини
Начало / Цветанов с функция във всички парламенти на ЕС

Цветанов с функция във всички парламенти на ЕС

Председателят на парламентарната комисия по сигурност и лидер на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов става първият човек, избран да координира комуникацията между Европейския парламент, националните парламенти на страните членки и Европол, пише "24 часа".

До момента такава длъжност не е имало, обясняват пред вестника от Брюксел. Впечатлени от дипломатичността, с която Цветанов осигури единна позиция на всички държави членки по правилата за парламентарен контрол над Европол по време на форум в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, в агенцията преценили, че ще е от полза да ангажират за постоянно бившия вътрешен министър от първия кабинет на Бойко Борисов.

Преди събранието на най-високо равнище в НДК резерви към проекта имаха девет страни членки. Никой от гостите участници във форума, не възлагал надежди, че правилата за съвместен парламентарен контрол над дейността на Европол въобще може да бъдат приети.

Цветанов обаче не се отказал да преговаря - държава по държава, включително до късно вечерта преди срещата, когато участниците вече кацали и се отправяли към хотелите си за форума рано на следващия ден. И съвсем неочаквано още с откриването му сутринта на 19 март в залата се разнесе мълвата, че консенсус е бил постигнат. Впечатлен остана дори председателят на ресорната комисия ЛИБЕ на Европарламента (по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) - англичанинът Клод Мораес. А участниците в срещата на върха на Европол нарекоха компромиса “исторически”. Тогава на шефа на вътрешната комисия на българския парламент благодариха и вече бившият директор на Европол Роб Уейнрайт, и действащият Катрин де Бол, която пое поста на 1 май.

Дейността на Цветанов към Европол, макар и структурирана като постоянна позиция, ще е безвъзмездна. На него ще се разчита за координацията и връзките между националните парламенти и ЕП по всички ключови теми, засягащи сигурността на общността.

Вижте още

Вкусно изкушение в битката срещу високото кръвно налягане?

Черният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане, смятат британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".Симптомите на в....

Добави Коментар

CAPTCHA