Неделя 17, Февруари 2019
Горещи Новини
Начало / Фрешовете - полезни или вредни?

Фрешовете - полезни или вредни?


За много хора фрешът се превърна в идеалното начало на деня.

Няма съмнение, че фрешовете са полезни за здравето и предоставят важни хранителни вещества на организма - витамини, минерали, антиоксиданти. Но дали фрешовете са толкова полезни, колкото си мислим? Вижте още за ползите и вредите от фрешовете:

Освен ползи фрешовете и соковете могат да имат и нежелани ефекти. Например при прясно изцедените сокове се отстранява голяма част от кората и семките. А в тези части на плода се съдържат най-много фибри и други полезни съставки, важни за храносмилателната система. Природата се е постарала да вложи толкова много полезни вещества в плодовете и зеленчуците, а хората са измислили начини да ликвидират почти всички от тях.

При изцеждането на плодовете хранителните вещества като антиоксиданти и фитонутриенти губят качествата си в момента, в който бъдат изложени на светлина и въздух поради процеса на окисление.


Някои соковете могат да раздразнят чувствителната лигавица на стомаха, тъй като съдържат големи количества лимонена киселина. При някои заболявания прясно изцедените сокове дори са противопоказни.

Другата негативна страна на фрешовете от плодове е съдържанието им на фруктоза (захар). Голямото количество фруктоза може да увреди черния дроб и да формира мастни натрупвания.

За да усвоим полезни вещества и витамини от прясно изцеден сок не е необходимо да пием литри от него, както препоръчват някои. Такива експерименти с организма могат само да ни навредят.

Вижте още

Банско сключи меморандум за сътрудничество с ЮЗУ

Общински съвет Банско одобри сключването на меморандум за сътрудничество с Югозападния университет в Благоевград. На своето редовно заседание Общински съве....

Добави Коментар

CAPTCHA