Петък 18, Октомври 2019
Горещи Новини
Начало / Учени са на път да създадат обувки с навигационна система

Учени са на път да създадат обувки с навигационна система

Руски учени разработиха пешеходна навигационна система, която има обхват във всякаква среда и планират да я внедрят в обувки, предаде ТАСС.
 
Тя има пълно покритие в градска среда, горски масиви и дори под земята.
 
На системата не са необходими антени и затова тя определя координатите на местоположението там, където не могат да се използват спътникови системи от типа GPS.
 
Системата, разработена от учени от Сибирския федерален университет и Томския държавен университет, е инерциална - не зависи от външни ориентири или сигнали.
 
Датчиците й определят изминатото разстояние чрез измерване на ускорението, с което се движи пешеходецът. Измервателното устройство с вградени сензори може да се носи на крака, ръката, гърдите, гърба, кръста или на главата. Според учените, най-добре е човек да го носи в подметките на обувките си.
 
Грешката при определянето на местонахождението по време на тестовете с новата система за навигация беше под 2,5%.Откритието ще е полезно за пожарникари, геолози, служители на агенции за сигурност и транспорт, на общинските служби и предприятия за ремонтни дейности. Към него могат да проявят интерес и хора със зрителни проблеми.

Вижте още

Обявиха бедствено положение в община Смолян

Ураганен вятър връхлетя Банско, затворени са всички съоръжения на зимния курорт. Заради бурния вятър е обявено бедствено положение в община Смолян от 8.00 ч. ....

Добави Коментар

CAPTCHA