Понеделник 17, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Учени разгадаха мистерията за Кървавия водопад в Антарктида

Учени разгадаха мистерията за Кървавия водопад в Антарктида

Австралийски учени разгадаха мистерията за кървавия водопад в Антарктида. След като през 2003 г. беше обявено, че причината за кърваво червения цвят на водопада, спускащ се към Западното езеро Бони, се дължи на окислено желязо, чийто източник е солено езеро на около 5 млн. години, днес става ясно, че ледникът не само има езеро под себе си, но и собствена водна система, пише изданието Business Insider. 

Изследователи от Университета на Аляска решили да проследят къде тече водата, използвайки ехолокация. Те установяват, че водата никога не замръзва, а това се дължи на перманентната хидравлична система, в която се отделя топлинна енергия стопяваща леда наоколо. 

"Кървавият водопад" е уникално явление, което позволява на учените да изучават дори възможностите за живот на други планети, без да има нужда от сондиране на ледените шапки. 

Според изследователите преди около 2 млн. години ледникът Тейлър запечатал под себе си малко езеро, в чиято вода живеят древни микроби. Те продължават да съществуват и до днес, изолирани под ледената маса в нещо, което учените наричат капсула на времето. Тези микроби успяват да оцелеят без кислород и светлина, при минусови температури. 

Червеният цвят идва от желязото

Вижте още

Британец постави нов световен рекорд за околосветска обиколка с колело

Нов световен рекорд за най- бърза обиколка на света с колело постигна авантюристът с британски произход Марк Бюмънт. Той бе вписан в книгата на Гинес, след като....

Добави Коментар

CAPTCHA