Събота 25, Май 2019
Горещи Новини
Начало / Ученици от ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ – гр.Петрич, казаха НЕ на тормоза в училище

Ученици от ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ – гр.Петрич, казаха НЕ на тормоза в училище

Всяка година последната сряда на февруари е известна като „Ден за борба с тормоза в училище“. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция. Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г. От същата година това се превърна в традиция за ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ – гр.Петрич, където събитието се подкрепя от учениците с различни инициативи и мероприятия. Днешният ден 28.02.2018 година съвпада и с Международния ден на хората, засегнати от редки болести. По този случай училището посрещна специални гости – младежите от Дневен център „Надежда“ и от „Дома за деца, лишени от родителска грижа“ в с. Първомай. 
Не са много хората, които са информирани, че в този ден светът изразява своята съпричастност към тези, които са засегнати от редките болести, които са животозастрашаващи или хронични инвалидизиращи заболявания със слабо разпространение и висока степен на сложност. 
У нас днес функционират 13 експертни центъра по редки болести, от които 7 са включени в Европейски референтни мрежи. Базирани предимно в университетските болници, тези центрове имат задачата да организират мултидисциплинарно обслужване на пациентите. 
Провокирани от двете събития, под звуците на великата песен на Емил Димитров – „Ако си дал“, учениците от ПГМЕТ, заедно с гостите от Дневен център „Надежда“ и от „Дома за деца, лишени от родителска грижа“ в с. Първомай, се събраха в двора на училището и пуснаха в небето балоните на надеждата с вдигнати ръце в знак на съпричастност. Училищният съвет на ПГМЕТ беше подготвил брошури, информиращи за тези проблеми на съвремието ни, розови фланелки, шапки, залепиха се стикери и се раздадоха на всички символни знаци, чието послание беше – заедно да се изправим срещу тормоза и различността, да бъдем съпричастни и толерантни към всеки, който се нуждае от подкрепа и любов. Защото, само ако си дал частица от себе си, тогава не си живял напразно.Вижте още

Историята на виното води туристи в музея на Мелник

Историята на мелнишкото вино и разкриването на рецепти за приготвянето му водят все повече туристи от страната, Европа, Азия и Америка в Музея на напитката на бог....

Добави Коментар

CAPTCHA