Неделя 17, Февруари 2019
Горещи Новини
Начало / Тъмното минало на „злокобната“ ни галактическа съседка Андромеда

Тъмното минало на „злокобната“ ни галактическа съседка Андромеда

Андромеда - нашият най-близък галактически съсед, крие тъмно минало. Американски учени са установили, че въпросната "злокобна" формация е проявила канибализъм и преди около два милиарда години е погълнала "посестримата" на нашата галактика Млечен път, пишат в. "Дейли експрес" и сайтът Енгаджет, позовавайки се на публикация в сп. "Nature Astronomy".

За учените не е тайна, че "едри" галактики като Андромеда са склонни да "похапват" околни галактики с по-скромни размери. Именно на този космически канибализъм масивната галактика дължи халото си от звезди. За специалистите обаче е било трудно да установят колко "жертви" е погълнала Андромеда с течение на времето, нито колко неутолим е бил гладът ѝ.

Сега, използвайки компютърни модели, учени от университета на Мичиган са установили, че съществена част от външното хало в действителност е съставено от една галактика, безмилостно погълната от Андромеда.

"Астрономите отдавна изучават Местната група - група от над 50 галактики, сред които Андромеда и Млечният път. За нас беше шокиращо да открием, че нашата галактика е имала посестрима", казва Ерик Бел от изследователския екип.
 
Погълнатата галактика, наречена M32p, е била със солидни размери, отстъпвайки по големина единствено на Андромеда и Млечния път.

Откритието разрешава още една загадка: за произхода на сателитната галактика на Андромеда, известна като M32. Според учените "странната" спътница в действителност е останка от погълнатата галактика. 
Бел допълва шеговито, че изследването дава не само сериозна научна информация, но и показва колко "подла" е Андромеда. И макар на този етап да няма вероятност огромният ни ненаситен съсед да погълне нашата галактика Млечен път, според учените това все някога ще се случи.

Вижте още

Интервю: За какво мечтае един творец, или коя е Радка Маркова

Днес ще ви запознаем с Радка Маркова, една от многото талантливи творци в община Петрич.Коя е Радка Маркова? Разкажи на нашите читатели нещо повече за себе си. А....

Добави Коментар

CAPTCHA