Четвъртък 22, Март 2018
Горещи Новини
Начало / Творба на Леонардо да Винчи постави рекорд за най-скъпа картина

Творба на Леонардо да Винчи постави рекорд за най-скъпа картина

Картина на Леонардо да Винчи бе продадена за рекордните 450 млн. долара, съобщава BBC. Търгът за продажбата на произведението е продължи 19 минути, като началната цена е била 100 млн. долара. 

Творбата, известна като Salvator Mundi (Спасителя на света) изобразява Иисус Христос в небесносини дрехи. Дълго време се смяташе, че картината е изчезнала, тъй като следите на платното се губят от 1763 г. През 1900 година платното се е появило в частна колекция в силно увреден вид.

Последният собственик на картината "Спасителят на света" е руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който купува картината през 2013 г. за 127,5 млн. долара.

Експерти смятат, че творбата е била нарисувана за френския кралски двор и е попаднала в Англия след женитбата на Карл I френската принцеса Хенриета-Мария през 1625 г.

До момента най-скъпата картина бе творбата на Пабло Пикасо "Алжирски жени", за която през 2015 г. бяха платени рекордните 179 млн. долара. 

Вижте още

Факелът на Световния пробег на мира беше посрещнат в Петрич

Ветеранът по лека атлетика Йорданка Тренкова посрещна в Петрич факела на Световния пробег на мира. Заедно с маратонците към центъра на града тръгнаха и деца от к....

Добави Коментар

CAPTCHA