Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Сръбски медии: Заев е "прекръстил" Македония

Сръбски медии: Заев е "прекръстил" Македония

Зад кулисите на срещата на върха на страните от Адриатическата харта в Подгорица, на която присъстваше и американският вицепрезидент Майк Пенс, македонският премиер Зоран Заев е договарял ново име за Македония, за да влезе страната по-скоро в НАТО.

Това пише сръбската редакция на руската агенция „Спутник”, като уточнява, че има информацията от източник, близък до македонската делегация в Подгорица. Заев също така е поискал от САЩ подкрепа за провеждането на референдум за промяна на името заради опасения от възникване на безредици в страната.

Заев е представил пред Пенс няколко предложения за ново име на Македония: „Горна Македония”, „Северна Македония” и „Република Македония (Скопие)”. Агенцията уточнява, че е научила, че Гърция, която до този момент заради името „Македония” блокира пътя на Скопие към ЕС и НАТО, е съгласна с представените предложения. 

Заев обаче е поискал от заместника на Доналд Тръмп помощ за изпълнението на плана, защото гражданите на Македония категорично се обявяват против промяна на името на държавата, въпреки че в международните отношения Република Македония е призната с името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Вижте още

Тръмп затяга правилата за зелена карта

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи законодателство, което значително би променило законната имиграция в САЩ, пише британският в. "Файненшъл тай....

Добави Коментар

CAPTCHA