Сряда 16, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Спират временно електронните търгове за добив на дървесина след протест на фирми

Спират временно електронните търгове за добив на дървесина след протест на фирми

Югозападното държавно предприятие спира временно електронните търгове за продажба на дървесина с цел усъвършенстване на онлайн платформата. Това стана ясно на работна среща в четвъртък на ръководството на предприятието с представители на Сдружение „Югозапад” след проведения мирен протест с основно искане за отмяна на електронните търгове и промяна в нармативната уредба. Сдружението обединява фирми от дърводобовния и преработвателен сектор в Благоевградска област.

Към 1 март т.г. след проведени тръжни сесии по електронен път са сключени договори за 20% от цялото количество предоставена дървесина, каза директорът на ЮЗДП - инж. Дамян Дамянов. Той представи писмо на други фирми от бранша, които изразяват подкрепа на електронните процедури за продажба на дървесина. 

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с подготвяните в момента промени в нормативната уредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти.

В заключение беше постигнато споразумение за провеждане на редовни срещи за своевременно решаване на възникналите проблеми.

„Ние не сме против електронните търгове, но настояваме за прозрачност, за да се избегнат всякакви съмнения за корупционни практики”, заяви Кръстю Веселинков, собственик на дърводобивна фирма в Хаджидимово. Според него участниците в електронните търгове нямат информация колко фирми участват и никой не знае „кой срещу кого играе”.

„Има случаи, в които един участник натиска веднъж бутона за една стъпка в наддаването. След това следват 27 наддавания. Често се оказва, че този, който е натиснал веднъж бутона, е първи или втори.

Тази система поражда съмнение колко всъщност играят в търга, обявяват се само спечелилият и вторият. Ние не знаем дали външен човек не манипулира системата и затова настояваме за гаранции за прозрачност”, каза още Веселинков.

Предложението на собствениците на фирми в бранша е електронните търгове да се организират в зала, в която да са представители на участниците и по този начин ще е ясно кой играе на търга. Бизнесменът подчерта, че е оптимист след срещата с ръководството на ЮЗДП, тъй като срещнали желание за диалог от страна на директора Дамян Дамянов.

Вижте още

Тръмп призова Тереза Мей да не се занимава с него

Посъветва я да се фокусира върху тероризма във ВеликобританияДоналд Тръмп призова британският министър-председател Тереза Мей да се фокусира върху радикалния ....

Добави Коментар

CAPTCHA