Сряда 19, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Специализирана комисия ще бори фалшивите болнични

Специализирана комисия ще бори фалшивите болнични

Правителството прави последен опит да създаде специализирана лекарска комисия, която да проверява издаваните болнични листове. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, пише агенция „Фокус”.

„След Министерски съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно заседание. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове”, каза Борисов. „В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата. В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем”,  добави той.

Според Борисов фалшивите болнични ощетяват всички и заради това в Полша отнемат правата на лекарите, които ги издават. „Ангажирали сме всички сили на полицията да се опитаме, за да не пострадат реално тези хора, които са болни, заради тези, които мамят. Знаете, като дойде петък, колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании”, заяви премиерът.

Здравният министър Николай Петров определи фалшивите болнични като „ставащо все по-уродливо явление”. Той заяви,  че са набелязани конкретни мерки и срокове, които да урегулират въпросното явление. „Тревогата бих казал е в няколко посоки. На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна да кажем полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени от една такава практика и не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ са изключително тревожни”, обясни министърът.

Вижте още

Двама младежи от Петрич и Първомай са заловени за кражба на Мерцедес тази нощ край Сандански

Около 21:20 часа на 17.10.2017г. в РУ-Сандански е получен сигнал от жител на с.Дамяница, общ.Сандански за направен опит за противозаконно отнемане на лек автомобил „Мерц....

Добави Коментар

CAPTCHA