Понеделник 25, Май 2020
Горещи Новини
Начало / Спасяват от влага и мухъл костница с тленни останки на 526 военни в Кресна

Спасяват от влага и мухъл костница с тленни останки на 526 военни в Кресна

До няколко месеца ще приключи ремонтът на костницата в храм „Свети Иван Рилски” в град Кресна. Правителството отпусна 7000 лева за спасяването на военния паметник в градската църква, който се намира в подземието й.

Църквата е осигурила още 5000 лева, за да се извърши качествен и цялостен ремонт. Проблем са влагата и мухълът, които от години създават проблем на костницата. Сменят се шкафовете, в които се съхраняват костите. Освежават се стените и таванът. Ще бъдат изработени и нови мемориални плочи на фасадата на църквата.

Ще бъде подменена и цялата електрическа инсталация, тъй като електрическите кабели са стари. До месец юни костницата ще бъде ремонтирана.
В момента се облагородява и дворното пространство на светата обител, но там работата ще продължи до месец септември. Целта всичко да е готово за честването на 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание и на 40-годишнината от обявяването на Кресна за град, като тържествата са предвидени за октомври тази година.   

В костницата се пазят тленните останки на 526 военни. 

Вижте още

Окончателно: Парламентът премахна думата „инвалид” от законодателството

Парламентът гласува на второ четене промени в Закона за държавните такси, предвиждащи изменение в 9 други законопроекта, с което се заличи определението „инвали....

Добави Коментар

CAPTCHA