Понеделник 17, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Симитли и Струмяни пред фалит, още 7 общини в Югозапада на ръба!

Симитли и Струмяни пред фалит, още 7 общини в Югозапада на ръба!

13 общини са в затруднено финансово състояние, сочат данните на Министерството на финансите към края на 2017 г. Това са само 4,9% от всички общини в страната като има тенденция за по-добро управление на парите, коментират от МФ.

Преди година 32 общини, или над 12% от всичките, отговаряха на три или повече от критериите за класирането им като кметства с финансови затруднения.

13-те общини, които в момента имат затруднения, са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Те ще трябва да предприемат мерки за финансово оздравяване като например да повишат приходите си, или да свият разходите си.

Данните за всички общини в страната показват, че 49,39% от разходите им отиват за заплати и осигуровки, а инвестициите са 12,35% от разходите им.

Тези мерки трябва да бъдат одобрени от министъра на финансите Владислав Горанов, ако общините искат да вземат безлихвен заем от държавния бюджет.

Според статистиката на МФ общините, които трайно попадат в списъка за финансово оздравяване през 2016 г., 2017 г. и през 2018 г., са 9 - Симитли, Струмяни, Димово, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Вижте още

Децата, с които Петрич се гордее! Пореден златен медал за Алекс Иванов, този път от състезанието

Пореден златен медал за талантливо дете от Петрич. В рамките на 10 дни 16 годишният Алекс от Петрич грабва втори златен медал от състезание по колоездене, което е ....

Добави Коментар

CAPTCHA