Събота 23, Февруари 2019
Горещи Новини
Начало / Самуилово не се мери с Холивуд, но ще има същия надпис

Самуилово не се мери с Холивуд, но ще има същия надпис

По надписът ще го познаете...петричкото село Самуилово. Съвсем скоро населеното място ще има огромен надпис, който ще напомня на този в Холивуд. За тази идея разговаряме с кмета на населеното място Кирил Стоянов, който е управник вече трети пореден мандат, пише kmeta.bg

- Г-н Стоянов, скоро с. Самуилово ще има надпис като Холивуд. Защо?

- Тук не става въпрос за някаква грандомания. Не сме преследвали ефекта на надписа в прочутия квартал на Лос Анджелис. Ние нямаме претенциите да сме център на киноиндустрията, а на спорта и туризма. Идеята за изписването на името на населеното място с огромни букви е моя и на общинския съветник Георги Стоилков, който е от Самуилово. В момента върви кампания по набирането на необходимите финансови средства. Ще са нужни 3500 лева, за да се превърне идеята за мащабния надпис в реалност. Пари даряват не само местните жители, но и много другоселци. За кратко време са събрани 2500 лева. Съвсем скоро цялата сума ще е налице и ще започне изпълнението на проекта. Всяка една буква от името „Самуилово” ще е с височина един метър и ще е широка 70 сантиметра. Общата дължина на надписа ще е 15 метра. Всяка буква ще е поставена върху отделен фундамент. Материалът за изработката е от алуминий. Отпред ще има и плесиглас, тъй като надписът ще е светещ през тъмната част на денонощието. Така гостите ще са наясно, че има какво да видят в Самулиово. Големите букви не са празна реклама.

- Казахте, че населеното място се превръща в спортен център. Какви спортни събития подготвяте в близко време?

- Предстои приятелски мач между ветерани и настоящи играчи на столичния гранд „Левски” и нашия аматьорски футболен клуб „Калабак”, с който ще отпразнуваме 11 години от възстановяването на дейността на отбора ни. Миналата година двата тима също играха един срещу друг и направиха невероятно шоу за зрителите. Цялото село вече се стяга за атрактивното събитие, което ще е на 7 октомври. Боядисват се скамейките, полива се и се коси тревата, чисти се районът около стадиона. Тук има много привърженици на „сините”. Надяваме се, че ще дойдат някои от звездите на „Левски” – Обертан, Прохазка, Жорди Гомес, тъй като няма мачове в Първа лига във въпросния уикенд. За организацията ни помага и Националният клуб на привържениците на столичния клуб. Поканили сме и ветерани на столиччния клуб от близкото и по-далечното минало. Целта е да направим шоу за публиката, а не да гоним резултат в мача и да се доказваме, знаем си мястото на футболната карта на България. Ще има и турнир за младите надежди на „Левски”-София, „Беласица”-Петрич, „Подгорец-село Коларово и нашите юноши. Стадионът в Самуилово е сред най-добре поддържаните в целия регион.

Чакаме зрители не само от община Петрич, но и от София, Сандански, Петрич, Благоевград, Гоце Делчев.

- Само седмица след футболните емоции сте домакини на престижно състезание по мотокрос. Гости от колко страни ще посрещнете?

- Международно участие ще има на кръга от традиционния шампионат на България по мотокрос. Атрактивната надпревара ще се проведе на 15 октомври на пистата край село Самуилово. Свободните тренировки и квалификациите ще са на 13 и 14 октомври. Конкуренция на нашите мотористи ще правят състезатели от Дания, Гърция Кипър, Полша, Румъния, Македония и Русия. Преди година 9 състезатели, механик, мениджър и треньор от Дания тренираха тук и харесаха трасето. Ще дойде и председателят на мотоклуба в Копенхаген – Майкъл Хоуман. Пистата край Самуилово е перфектна, има и дистанция за скорост, и елементи за адреналин и атракция. Това е най-дългото трасе в България – 2200 метра. В същото време е и най-добре подготвената в момента в Югозападна България. Всеки месец се подравнява, а това струва 2000 лева. За финансирането на дейностите по поддръжката на пистата помагат частни спонсори и община Петрич. Обновихме трасето направихме някои нови елементи за провеждането на престижното състезание с международно участие.

- Как задържате младите семейства в Самуилово?

- Най-вече с развитие на селото ни, няма друг начин. Стараем се да предоставим възможност на децата и младежите да тренират различни спортове – футбол, мотокрос, борба. Тук е най-добрата зала по борба в община Петрич. Сега проектираме ремонт на изградената през далечната 1979 година спортна площадка. Ще я направим истинско бижу – ще се тренира футбол, волейбол, баскетбол, тенис на нея. Ще монтираме и енергоспестяващо осветление.

- Увеличават ли се туристите, които посещават селището?

- Да, това е факт. Крй селото ни има два язовира, които са идеално място за спортен риболов, за каране на кану. Едни от най-красивите водопади – Каменишки, също са над селището. През населеното място е пътят за най-високия връх в планина Беласица – Радомир /2029 метра/.

- Грижите ли се за охраната на селото, жителите и гостите му от набезите на крадци?

- Млади мъже от Самуилово дебнат за крадци, всичко е на доброволни начала. Вече нямаме работници по временната заетост, които да ни помагат. Така наречената „Кметска гвардия” е сформирана по моя идея. Основната й задача е опазването на сигурността, имуществото, здравето и живота на местните хора. Преди 3 години реших да не чакаме неволята и да вървим след събитията, а да си помогнем сами. Да не гоним апашите, след като вече са направили белята, а да действаме превантивно. Нямаме регистрирана нито една взломна кражба, не сме позволили погазване на закона в селището.

Селището е на кръстопът, то е първото от осемте села в Подгорието и затова през него минава целият трафик от автомобили. Ежедневно тук идват най-различни амбулантни търговци. И всички минават фейсконтрол. Моята задача е да гарантирам сигурността на съселяните си. Затова искам да знам и познавам всеки търговец, който влиза тук - името му, как изглежда, какъв е адресът му, с какъв автомобил е.

- Стимулирате и раждаемостта в селото. Колко пари ще похарчите от джоба си тази година?

- От януари до края на тази година бебетата ще станат 12. Сметката е ясна – това ще ми струва 1200 лева. На бебе давам по 100 лева – при раждането 50 лева и още 50 лева за първия рожден ден. Радващо е, че освен моето има още две семейства с три деца. За трето дете дарявам 200 лева. През 2007 година, когато бях избран за кмет, жителите бяха 890. Сега са почти 1000. Правя и новогодишни календари с новородените през сответната година, които подарявам на семействата им. Всичко финансирам сам. Парите ги давам от сърце, защото няма по-голямо богатство от децата.  

Вижте още

НДК пуска собствена онлайн система за продажба на билети

Националният дворец на културата (НДК) пуска собствена система за онлайн продажба на билети. Тя ще се осъществява през официалния сайт на Двореца, откъде....

Добави Коментар

CAPTCHA