Понеделник 17, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / САЩ слагат край на лотарията "зелена карта"

САЩ слагат край на лотарията "зелена карта"

Президентът Тръмп планира да намали наполовина законната миграция в следващото десетилетие

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви реформа на миграционната политика и представи законопроект за намаляване наполовина на законната имиграция в страната в следващите 10 години, предадоха информационните агенции. С проекта той слага край на лотарията "зелена карта" и сериозно ограничава възможността семействата на американски граждани да пристигат легално в страната. Законопроектът е дело на сенаторите от Републиканската партия Том Котън и Дейвид Пардю.

Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на мигрантите, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които не пристигат много хора. Според авторите на законопроекта реформата ще доведе до намаляване на броя на приеманите в САЩ имигранти с 41% през първата година и с 50% за десетилетие.

Проектът предвижда да бъде въведена нова система за определяне на това кой може да бъде приет в САЩ и на кого да се предоставя разрешително за законно пребиваване. Тя дава предимство на кандидатите на базата на финансови възможности, умения, образование и езикови познания.

Президентът Доналд Тръмп подкрепя законопроекта и смята, че той "ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари". Предстои документът да бъде обсъден в двете камари на Конгреса. Той обаче е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в настоящия му вид. Новата система е разработена по модела на канадската и австралийската имиграционна система.ОЦЕНКА
Канада въведе точкова система, с която оценява качествата и уменията на имигрантите, които искат да живеят в страната, предадоха агенциите. Кандидатстващите получават точки за възраст, образование, езици и трудов опит, като максималният брой точки е 600. Например хората на възраст между 20 и 29 години получават максимален брой точки 100 за тази категория, докато хората над 45 години - нула точки. Потенциалните имигранти получават допълнителни точки, ако имат брат или сестра, които са постоянни жители на Канада. Същото важи и за съпруг/а. Канада планира да допусне 300 000 имигранти през 2017 г.

Вижте още

Добра новина за дамите, които обичат да се гримират

За всички дами, които сутрин отделят време да се гримират, има добра новина - така те изглеждат по-млади, съобщи в. "Дейли мейл".Френски учени изследваха как ли....

Добави Коментар

CAPTCHA