Неделя 21, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Русия призна за радиационното изтичане

Русия призна за радиационното изтичане

Руските власти потвърдиха, че в края на септември наистина е имало завишени нива на радиоактивност, предаде Guardian.  За това алармираха още тогава европейски агенции, но едва сега Русия признава за изтичането.

От замерванията става ясно, че рутений-106 е превишавал 986 пъти показателите. Това е "екстремно висока концентрация". Показателите са били засечени в периода 25 септември - 1 октомври в Южен Урал, съобщава руската метеоролигична служба. Там се намира ядреният комплекс „Маяк“, пострадал при една от най-тежките аварии през 1957 г. Днес той се използва за преработка на отработено ядрено гориво. 

От Greenpeace поискаха от компанията "Росатом" задълбочено разследване и публикуване на резултатите от него. В средата на октомври от "Росатом" съобщиха, че освен в Санкт Петербург, никъде не е открита и следа от рутений-106.

През октомври Москва съобщи, че няма промяна в радиационния фон. 

В понеделник и от "Росгидромет" обявиха, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и в крайна сметка след 29 септември е достигнал "всички европейски страни, започвайки с Италия и продължавайки към Северна Европа", предава още "Гардиън"

Вижте още

Иновативна услуга обединява финансовата информация от всички наши банки

За първи път в Централна и Източна Европа клиенти получават единен достъп до всичките си сметки и продукти в различни банки, както и анализ на разходите и прих....

Добави Коментар

CAPTCHA