Петък 19, Април 2019
Горещи Новини
Начало / Ремонтът на НДК приключва до 1 декември

Ремонтът на НДК приключва до 1 декември

Основните строителни дейности по ремонта на Националния дворец на културата (НДК) се очаква да приключат до 15 ноември. След това ще бъде монтирана техниката, ще започне обзавеждането на залите и ще бъдат тествани системите. Това стана ясно на брифинг на ръководството на НДК.

Изпълнителният директор Ангел Митев и председателят на Съвета на директорите Борислав Велков представиха ремонтираните пространства – част от преустройството и адаптацията на основната сграда на НДК. Дворецът се подготвя според изискванията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Според Митев ремонтът се движи по план и до 1 декември 2017 г. ще приключат успешно и тестовите дейности.  

В основното пространство на Председателството, зали 3, 3.1 и 3.2, се поставят настилки и подови кутии. Залата е и с нов таван, нови преводачески кабини и двоен под, където се намират комуникациите. Оборудвана е със съвременна техника, включваща дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Подновена е и отоплителна и вентилационна система. Залата ще събира между 1500-2000 души.

В залите 6,7,8,9 и 10 също се обновяват подовите настилки, системите за сигурност, системите за климатизация, лампериите, озвучителната техника. Ремонтирани са кухнята-майка и ресторантът с цел обезпечаване на кетъринга. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки.

За да се обезпечи кетъринга за Председателството се обновяват и кухнята и ресторанта в Двореца.

Ремонтът на основния вход за делегатите – А4 също продължава активно. Ремонтира се зоната пред вход А6 – входът за премиери и президенти на Председателството. 


Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са с подменени настилки, съобразени с функциите на обществени сгради. Положени са около 14 000 кв. м. гранитогрес, както и значителна част от мокетите. Мраморните настилки, характерни за автентичния интериор на НДК, са запазени и реновирани чрез шлайфане, полиране, запълване на пукнатини и дефекти и допълнително импрегниране със специализирани материали.

Обновяват се също и част от санитарните помещения в НДК. Предвидена е подмяната на 6 асансьора. 15 климатични камери се ремонтират и още 4 нови ще бъдат пуснати в експлоатация до 15 ноември, което ще подобри значително климатизацията в сградата. 

В момента се изработва проект за указателно-навигационна система вътре в сградата. Предстои реставраторският екип да изпълни последната фаза от дейности по реставрация и консервация на произведенията на изкуството, намиращи се на територията на НДК.

От ръководството на НДК се извиняват на посетителите за причинените неудобства заради ремонта. По думите на Велков културната програма в Двореца ще продължи и по време на Председателството. Според него това ще даде възможност за „препозициониране на НДК – да се превърне във водещ културен и конгресен център не само в България, но и на Балканите и в Европа”.

Той обясни, че инвестицията в сградата на НДК във връзка с Председателството не трябва да се разглежда като инвестиция единствено за Председателството. „Това е стратегическа инвестиция за най-важната обществена сграда в София. След Председателството НДК ще има, от наша гледна точка, нов живот и ще бъде лидер на пазара на конгресни, конферентни прояви и културни събития“, каза председателят на Съвета на директорите.

Вижте още

Провизии за 4 месеца и уроци по гмуркане за футболния отбор, блокиран в пещера

Дванайсетте деца и техният треньор по футбол, открити живи след девет дни, прекарани в пещера в Северен Тайланд, ще получат провизии за четири месеца и ур....

Добави Коментар

CAPTCHA