Понеделник 22, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Ремонтът на НДК приключва до 1 декември

Ремонтът на НДК приключва до 1 декември

Основните строителни дейности по ремонта на Националния дворец на културата (НДК) се очаква да приключат до 15 ноември. След това ще бъде монтирана техниката, ще започне обзавеждането на залите и ще бъдат тествани системите. Това стана ясно на брифинг на ръководството на НДК.

Изпълнителният директор Ангел Митев и председателят на Съвета на директорите Борислав Велков представиха ремонтираните пространства – част от преустройството и адаптацията на основната сграда на НДК. Дворецът се подготвя според изискванията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Според Митев ремонтът се движи по план и до 1 декември 2017 г. ще приключат успешно и тестовите дейности.  

В основното пространство на Председателството, зали 3, 3.1 и 3.2, се поставят настилки и подови кутии. Залата е и с нов таван, нови преводачески кабини и двоен под, където се намират комуникациите. Оборудвана е със съвременна техника, включваща дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Подновена е и отоплителна и вентилационна система. Залата ще събира между 1500-2000 души.

В залите 6,7,8,9 и 10 също се обновяват подовите настилки, системите за сигурност, системите за климатизация, лампериите, озвучителната техника. Ремонтирани са кухнята-майка и ресторантът с цел обезпечаване на кетъринга. Терасите са с нова хидроизолация и нови настилки.

За да се обезпечи кетъринга за Председателството се обновяват и кухнята и ресторанта в Двореца.

Ремонтът на основния вход за делегатите – А4 също продължава активно. Ремонтира се зоната пред вход А6 – входът за премиери и президенти на Председателството. 


Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са с подменени настилки, съобразени с функциите на обществени сгради. Положени са около 14 000 кв. м. гранитогрес, както и значителна част от мокетите. Мраморните настилки, характерни за автентичния интериор на НДК, са запазени и реновирани чрез шлайфане, полиране, запълване на пукнатини и дефекти и допълнително импрегниране със специализирани материали.

Обновяват се също и част от санитарните помещения в НДК. Предвидена е подмяната на 6 асансьора. 15 климатични камери се ремонтират и още 4 нови ще бъдат пуснати в експлоатация до 15 ноември, което ще подобри значително климатизацията в сградата. 

В момента се изработва проект за указателно-навигационна система вътре в сградата. Предстои реставраторският екип да изпълни последната фаза от дейности по реставрация и консервация на произведенията на изкуството, намиращи се на територията на НДК.

От ръководството на НДК се извиняват на посетителите за причинените неудобства заради ремонта. По думите на Велков културната програма в Двореца ще продължи и по време на Председателството. Според него това ще даде възможност за „препозициониране на НДК – да се превърне във водещ културен и конгресен център не само в България, но и на Балканите и в Европа”.

Той обясни, че инвестицията в сградата на НДК във връзка с Председателството не трябва да се разглежда като инвестиция единствено за Председателството. „Това е стратегическа инвестиция за най-важната обществена сграда в София. След Председателството НДК ще има, от наша гледна точка, нов живот и ще бъде лидер на пазара на конгресни, конферентни прояви и културни събития“, каза председателят на Съвета на директорите.

Вижте още

Работим по отпадане на ограниченията на приема на студенти от Македония

Работим по отпадане на ограниченията на приема на студенти от Македония. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пре....

Добави Коментар

CAPTCHA