Петък 10, Април 2020
Горещи Новини
Начало / Разследването на катастрофата край Своге продължава

Разследването на катастрофата край Своге продължава

Действията по разследване на катастрофата с автобус край Своге в събота, при която загинаха 17 души, продължават с разпити на свидетели, съобщават от прокуратурата. В Националната следствена служба са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му.

Те са представители на различни институции: Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление, МВР, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на фирмите, осъществявали проектирането, инженерния надзор и изпълнението на пътя - ДЗЗД „ТРЕЙС-СВОГЕ“, „Виа-План“ ЕООД, „Пътконсулт 2000“, „Мотт Макдоналд лимитид“.

Като свидетели са разпитани също министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

Органите на досъдебното производство са получили искане от Агенция „Пътна инфраструктура“ за започване на ремонт на пътния участък, в който е станало произшествието. Такова разрешение няма да бъде дадено преди от пътната настилка на това място да бъдат иззети по реда на НПК проби, които да бъдат ползвани при експертизи за установяване на състоянието, състава и начина на изпълнение на асфалтовия път, обясняват от държавното обвинение.


В петък такива проби ще бъдат иззети от следователи чрез съответни технически средства, в рамките на оглед, който ще започне в 10,00 ч. Провеждането на огледа и вземането на проби от настилката на пътя ще причини временно затруднение при движението. На АПИ и МВР е възложено създаването на необходимата организация за това и оповестяването й. Започването на ремонт на пътния участък ще бъде разрешено без каквото и да е забавяне, но само след вземането на проби от настилката на конкретния пътен участък, уверяват от прокуратурата.

Вижте още

Пускат ретро трамвай библиотека в столицата

Столичната община и Центърът за градска мобилност заедно със Столичната библиотека пускат в движение ретро трамвай библиотека в рамките на инициативата "Път....

Добави Коментар

CAPTCHA