Четвъртък 20, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Разкриха мащабна престъпна група за трафик на мигранти

Разкриха мащабна престъпна група за трафик на мигранти

Мащабна операция се провежда на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания за неутрализиране на организирана престъпна група, действаща на територията на петте държави и незаконно превеждаща чужди граждани от страните Афганистан и Пакистан в страни от Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Групата е превозвала незаконните мигранти с автомобили, в които имало изградени специални тайници за превозваните лица, с цел да не бъдат установени при извършване на проверки от граничните власти.

Събират се доказателства и за "пране на пари" от същата престъпна група.

Разследването срещу групата е започнало през 2016 г. във Великобритания и Холандия, които са установили, че дейността на групата се осъществява и на територията на други три държави в ЕС. В България разследването срещу групата е започнало в началото на месец март 2017 г. от Специализираната прокуратура. Операцията е подпомогната от Европол, която е предоставила информация за особеностите при разследването в различните правни системи.
На територията на страната ни се провеждат процесуално-следствени действия в София, Ловеч и Враца. До момента са извършени 24 претърсвания, 17 от които с предварително разрешение на Специализирания наказателен съд, а 7 при условията на неотложност.

Задържаните лица до момента са общо 42 лица. В България са задържани 7 лица, в изпълнение на издадени европейски заповеди за арест по искане на Белгия и Франция. В Белгия са задържани 13 лица, а във Великобритания задържаните лица са 22. Действията продължават, заявяват от МВР.

Вижте още

ОбС Сандански отпусна 60 000 лв. за семействата пострадали при големия пожар

С 27 гласа "за" Общински съвет Сандански взе решение да отпусне 60 хил. лв. за пострадалите 40 семейства при големия пожар в края на м. март на жилищна кооперация в гра....

Добави Коментар

CAPTCHA