Петък 18, Октомври 2019
Горещи Новини
Начало / Разкриха кои са най-полезната и най-вредната поза за сън

Разкриха кои са най-полезната и най-вредната поза за сън


Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет.

Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно. Върху качеството му обаче се отразява и предпочитаната поза.

По случай Световния ден на съня експерти разкриват ползите и недостатъците на най-разпространените пози за спане, пише в. "Дейли експрес".
 
По гръб

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни
Спането по гръб осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба ThinkStock/Getty Images

Според експертите това е идеалната поза за добър сън. От американската Национална фондация за съня обаче отчитат, че по гръб спят едва осем процента от хората. Този начин на спане осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба.

Позата по гръб е препоръчителна и срещу гастроезофагеален рефлукс - хранително разстройство, засягащо пръстена на мускула между езофагуса (хранопровод) и стомаха. Много хора, включително и бременните жени, страдат от киселини в стомаха. Гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода.
 
Спането по гръб не е препоръчително за хора, които страдат от сънна апнея - частично или пълно преустановяване на дишането по време на сън в резултат на свиване или деформация на дихателните пътища.
 
Странична поза

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни
Страничната поза е предпочитана от 15 процента от хората ThinkStock/Getty Images

При тази поза за спане също е понижен рискът от гастроезофагеален рефлукс, както и от болки в шията и гърба.

Индивидите, които спят настрани, е по-малко вероятно и да хъркат, тъй като позата поддържа отворени дихателните пътища.
 
Страничната поза е предпочитана от 15 процента от хората.
 
Недостатъкът ѝ е, че може да доведе до появата на бръчки, тъй като половината лице е "заровено" във възглавницата.
 
По корем

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни
Спането по корем е полезно само срещу хъркане и вредно за всичко останало ThinkStock/Getty Images

Експертите са на мнение, че тази поза е полезна само срещу хъркане и вредна за всичко останало. Спането по корем причинява болки в шията и гърба, тъй като гръбнакът не е в неутрално положение, и освен това напряга мускулите и ставите.  Съветът на специалистите е по възможност тази поза за сън да се избягва.
 
Поза "зародиш"

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни
За да се намали напрежението върху бедрата при позата ThinkStock/Getty Images

Това е предпочитаният начин за спане от около 50 процента от възрастните индивиди - на една страна с извит торс и сгънати колене.

Позата е препоръчителна за хората, които хъркат, и е отлична за бременните жени.  Недостатъкът при нея е, че може да ограничи дишането, ако човек е твърде свит.
 
Това неудобство може да се избегне, ако спящият изправи максимално тялото си, вместо да подпира гърдите си с брадичка и прекомерно да сгъва коленете си. 
 
За да се намали напрежението върху бедрата при позата "зародиш", експертите препоръчват да се поставя възглавница между коленете.

Вижте още

Природният газ поевтинява със 7% от днес

Цената на природния газ пада със 7% от днес след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Така 1000 куб. метра газ ще струват 343,22 лв., или с 27 лв. по-малко о....

Добави Коментар

CAPTCHA