Събота 25, Май 2019
Горещи Новини
Начало / Разкриха кои са най-полезната и най-вредната поза за сън

Разкриха кои са най-полезната и най-вредната поза за сън


Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет.

Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно. Върху качеството му обаче се отразява и предпочитаната поза.

По случай Световния ден на съня експерти разкриват ползите и недостатъците на най-разпространените пози за спане, пише в. "Дейли експрес".
 
По гръб

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни
Спането по гръб осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба ThinkStock/Getty Images

Според експертите това е идеалната поза за добър сън. От американската Национална фондация за съня обаче отчитат, че по гръб спят едва осем процента от хората. Този начин на спане осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба.

Позата по гръб е препоръчителна и срещу гастроезофагеален рефлукс - хранително разстройство, засягащо пръстена на мускула между езофагуса (хранопровод) и стомаха. Много хора, включително и бременните жени, страдат от киселини в стомаха. Гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода.
 
Спането по гръб не е препоръчително за хора, които страдат от сънна апнея - частично или пълно преустановяване на дишането по време на сън в резултат на свиване или деформация на дихателните пътища.
 
Странична поза

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни
Страничната поза е предпочитана от 15 процента от хората ThinkStock/Getty Images

При тази поза за спане също е понижен рискът от гастроезофагеален рефлукс, както и от болки в шията и гърба.

Индивидите, които спят настрани, е по-малко вероятно и да хъркат, тъй като позата поддържа отворени дихателните пътища.
 
Страничната поза е предпочитана от 15 процента от хората.
 
Недостатъкът ѝ е, че може да доведе до появата на бръчки, тъй като половината лице е "заровено" във възглавницата.
 
По корем

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни
Спането по корем е полезно само срещу хъркане и вредно за всичко останало ThinkStock/Getty Images

Експертите са на мнение, че тази поза е полезна само срещу хъркане и вредна за всичко останало. Спането по корем причинява болки в шията и гърба, тъй като гръбнакът не е в неутрално положение, и освен това напряга мускулите и ставите.  Съветът на специалистите е по възможност тази поза за сън да се избягва.
 
Поза "зародиш"

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни
За да се намали напрежението върху бедрата при позата ThinkStock/Getty Images

Това е предпочитаният начин за спане от около 50 процента от възрастните индивиди - на една страна с извит торс и сгънати колене.

Позата е препоръчителна за хората, които хъркат, и е отлична за бременните жени.  Недостатъкът при нея е, че може да ограничи дишането, ако човек е твърде свит.
 
Това неудобство може да се избегне, ако спящият изправи максимално тялото си, вместо да подпира гърдите си с брадичка и прекомерно да сгъва коленете си. 
 
За да се намали напрежението върху бедрата при позата "зародиш", експертите препоръчват да се поставя възглавница между коленете.

Вижте още

Три нови проекта започва Община Гоце Делчев с партньори от Гърция

Три проекта започва да изпълнява Община Гоце Делчев по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция.Достъпни и качествени здравни услуги ....

Добави Коментар

CAPTCHA