Неделя 17, Февруари 2019
Горещи Новини
Начало / Първи град в Каталуния обяви независимост

Първи град в Каталуния обяви независимост

Властите на каталунския град Белпуч вчера провъзгласиха "независимост на Каталунската република", съобщиха местни медии, цитирани от ТАСС. "Белпуч стана първият в страната град, където е провъзгласена независимост", съобщи каталунската телевизия 324.

"Независимостта на Каталунската република" в Белпуч беше оповестена след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете беше утвърден отказ да се изпълни решението на Мадрид за ограничаване на местното самоуправление в Каталуния.

Провъзгласяването на независимостта, което засега е символично, стана в рамките на акцията "Да излезем на балконите", организирана от привърженици на независимостта на Каталуния.
Активистите призовават жителите на каталунските градове и села да излязат вечерта на балконите си и на всеослушание да обявят подкрепата си за независимост от Испания. "Да провъзгласим републиката от град на град" - така звучи основният им лозунг. След Белпуч аналогични акции се състояха снощи и в други градове на Каталуния.

Днес вечерта в Барселона каталунският парламент се събира на пленарно заседание, на което ще говори каталунският лидер Карлес Пучдемон. Възможно е на това заседание да бъде прието решение за едностранно провъзгласяване на независимост, на базата на резултатите от референдума от 1 октомври, отбелязва ТАСС.

Вижте още

Археолози откриха уникална мозайка в Ерусалим

Израелски археолози представиха част от мозайка на 15 века с имената на византийския император Юстиниан и на местен духовник, намерена в стария град на Ерусалим, ....

Добави Коментар

CAPTCHA