Понеделник 25, Март 2019
Горещи Новини
Начало / Пукна се чашата на язовир "Цанков камък"

Пукна се чашата на язовир "Цанков камък"

Чашата на язовир "Цанков камък" се пукна. Сега водите на река Гашня вместо в язовира се изливат в подземните недра на няколко километра под с. Стоманово.
 
Коритото на реката е ронливо и никой от проектантите не е предвидил, че не трябва да се вкарва в язовира. Сега се налага спешен ремонт.
 
Язовир "Цанков камък"
 ще е сух повече от два месеца заради планов оглед и ремонт на облицовката на коритото на р. Гашня. Ще се правят и текущи ремонти на хидрогенератори 1 и 2 на ВЕЦ "Цанков камък".
 
Коритото на реката е в карстов район - има ронливи скали, което води до загуба на вода. Заради източването на водите на язовира местни риболовци твърдят, че тонове риба са измрели от маловодието и липсата на достатъчно кислород.
 
Рибарите твърдят, че заради провеждане на републиканските първенства по риболов на пъстървамястото е зарибено с парите на въдичарите, както и със средства от Българската федерация по риболовни спортове. Заради протеста им екоминистерството и НЕК договорили да се ускори ремонтът, а оттам и завиряването.Според НЕК не се налагат сериозни ремонтни дейности, а само частични повърхностни обработки на облицовката на речното корито. В същото време държавната компания е обявила обществена поръчка за омрежване на скат. Обхватът на поръчката включва опасни разхлабени скални късове и земна маса с ориентировъчен обем от 400 кубика, пише "24 часа".
 
Срещу 125 000 лв. те трябва да се извозят и да се достави и монтира стоманена мрежа по ската санкер и крепежни елементи за 40 дни. При откриването на язовира строителите обявиха, че поради наличието на карстови образувания в най-ниската част дъното е било покрито с бетонова плоча, а откосите - с пръскан бетон, за да се осигурява нужната водоплътност. Сега се прави ремонт на същите отвори, заявиха запознати.
 
Язовирът, който бе пуснат в края на 2010 г., трябваше да бъде построен за 440 млн. лв., но се оскъпи до 1 млрд. лева заради забавяне и геоложки изненади в скалните структури и лоши проучвания. Три пъти по-скъп излезе и обходният път над язовира, който бе наречен от премиера Борисов "златен".
 
Отсечката от 10 км и 900 м тунел и рехабилитация на други 10 км струва 120 млн. евро. По проект трябваше да излезе 41 млн. евро. Строителите обясниха оскъпяването с неподходящото трасе, неадекватните геоложки проучвания и непредвидени усложнения при строителството му.
 
Язовирът ще е сух повече от два месеца, понеже 6 години след откриването му е установено, че скалната структура на река Гашня, която е приток на Въча, пропуска вода.

Вижте още

Организация на движението по време на състезанията от Световното по сноуборд

Временна организация на движението е въведена по време на състезанията от Световната купа по сноуборд „Банско 2018“. Тя ще бъде в сила от 07:00 часа до 16:00 ча....

Добави Коментар

CAPTCHA