Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Психиатърът Веселин Герев: Високите температури провокират агресия

Психиатърът Веселин Герев: Високите температури провокират агресия

д-р Веселин Герев Снимка: Съюз на българските журналисти

Високите температури и силната слънчева светлина провокират агресия и влияят негативно върху човешката психика.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му обикновено силните жеги създават проблеми със съня, нервно напрежение и раздразнителност.

„При хората с натрупана тревога се засилва агресията. Трябва да се има предвид, че факторът температура действа много бавно върху психиката на човек. За да може една 40-градусова жега да провокира импулсивност и раздразнителност, въздействието трябва да трае поне един месец. Другият фактор, който действа изключително бързо, е светлината. Има светлина почти 15 часа в денонощието, което на практика „взривява“ мозъка. Това е факторът, който променя светкавично биоелектричната активност на мозъка и протичането на психичните процеси. Оттам нататък човек става като бърза кола на магистралата. Затова по време на летния период се изострят агресивните реакции“, коментира д-р Веселин Герев.

Специалистът каза още, че жегата влошава психичното състояние и провокира неадекватност.

„Когато главата на човек прегрее, той чувства главоболие, световъртежи, вътрешно напрежение, тревожност, безпокойство, които впоследствие се трансформират в агресия. Летният период е особено критичен за хората, страдащи от тежки психични разстройства като шизофрении и биполярни фиктивни разстройства. При тях се получава драстично влошаване на състоянието, особено ако не си взимат редовно лекарствата“, посочи д-р Веселин Герев.

Рязката промяна на температурата предизвиква силни колебания на кръвното налягане и сърдечни аритмии, които от своя страна могат да доведат до инфаркт или инсулт, каза още Герев.

По думите му резките температурни колебания влияят силно и върху човешката психика.

„Жегата оказва най-осезаемо влияние върху сърдечно-съдовата система на възрастните хора. Тези дни са много рискови за тях и излагането на висока температура и температурни колебания предизвикват инфаркт или инсулт“, посочи специалистът.

Д-р Веселин Герев обясни, че ако на човек му стане лошо след продължително въздействие на високи температури и получи напрежение или състояние, подобно на паническа криза, той трябва по най-бързия начин да охлади главата си.

„Това може да стане, като постави главата си под водна струя от чешмата или като застане под хладния въздух на климатика. Това е нещото, което човек може да направи сам, а оттам нататък спешно и по най-бързия начин да потърси медицинска помощ. Ако се стигне до инфаркт или инсулт, напрежението може да се пренесе по цялото тяло и то тотално да се инвалидизира“, каза психиатърът.

Д-р Веселин Герев препоръча в пиковите часове на слънцегреене хората да се движат задължително с шапка и очила.

„Слънчевите очила са много по-важни, защото силната светлина на слънцето просто „взривява“ за минути човешката психика“, подчерта специалистът.

Вижте още

Токио проведе учения за евакуация при евентуално севернокорейско ракетно нападение

Токио проведе първите учения за евакуация при евентуално севернокорейско ракетно нападение, предадоха световните агенции. Учението се състо....

Добави Коментар

CAPTCHA