Вторник 16, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Психиатърът Веселин Герев: Високите температури провокират агресия

Психиатърът Веселин Герев: Високите температури провокират агресия

д-р Веселин Герев Снимка: Съюз на българските журналисти

Високите температури и силната слънчева светлина провокират агресия и влияят негативно върху човешката психика.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му обикновено силните жеги създават проблеми със съня, нервно напрежение и раздразнителност.

„При хората с натрупана тревога се засилва агресията. Трябва да се има предвид, че факторът температура действа много бавно върху психиката на човек. За да може една 40-градусова жега да провокира импулсивност и раздразнителност, въздействието трябва да трае поне един месец. Другият фактор, който действа изключително бързо, е светлината. Има светлина почти 15 часа в денонощието, което на практика „взривява“ мозъка. Това е факторът, който променя светкавично биоелектричната активност на мозъка и протичането на психичните процеси. Оттам нататък човек става като бърза кола на магистралата. Затова по време на летния период се изострят агресивните реакции“, коментира д-р Веселин Герев.

Специалистът каза още, че жегата влошава психичното състояние и провокира неадекватност.

„Когато главата на човек прегрее, той чувства главоболие, световъртежи, вътрешно напрежение, тревожност, безпокойство, които впоследствие се трансформират в агресия. Летният период е особено критичен за хората, страдащи от тежки психични разстройства като шизофрении и биполярни фиктивни разстройства. При тях се получава драстично влошаване на състоянието, особено ако не си взимат редовно лекарствата“, посочи д-р Веселин Герев.

Рязката промяна на температурата предизвиква силни колебания на кръвното налягане и сърдечни аритмии, които от своя страна могат да доведат до инфаркт или инсулт, каза още Герев.

По думите му резките температурни колебания влияят силно и върху човешката психика.

„Жегата оказва най-осезаемо влияние върху сърдечно-съдовата система на възрастните хора. Тези дни са много рискови за тях и излагането на висока температура и температурни колебания предизвикват инфаркт или инсулт“, посочи специалистът.

Д-р Веселин Герев обясни, че ако на човек му стане лошо след продължително въздействие на високи температури и получи напрежение или състояние, подобно на паническа криза, той трябва по най-бързия начин да охлади главата си.

„Това може да стане, като постави главата си под водна струя от чешмата или като застане под хладния въздух на климатика. Това е нещото, което човек може да направи сам, а оттам нататък спешно и по най-бързия начин да потърси медицинска помощ. Ако се стигне до инфаркт или инсулт, напрежението може да се пренесе по цялото тяло и то тотално да се инвалидизира“, каза психиатърът.

Д-р Веселин Герев препоръча в пиковите часове на слънцегреене хората да се движат задължително с шапка и очила.

„Слънчевите очила са много по-важни, защото силната светлина на слънцето просто „взривява“ за минути човешката психика“, подчерта специалистът.

Вижте още

Оставиха в ареста таксиджия, изнасилил 15-годишна в Благоевград

Прокуратурата в Благоевград започна разследване на извършено изнасилване на петнадесетгодишно момиче. Като обвиняем е привлечен 40-годишният таксиметров шофьо....

Добави Коментар

CAPTCHA