Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Пролетните игри на траките, които днес бихме нарекли оргии (СНИМКИ)

Пролетните игри на траките, които днес бихме нарекли оргии (СНИМКИ)

Когато днес чуем думите „ритуали за плодородие“, част от нас си представят девойки в бели дрехи, които изричат древни заклинания, размахват зелени клонки. които после пускат по водата.

Истината обаче е, че нашите предци, живеещи в земите на България в миналото, са имали доста различна представа за този вид ритуали. Например древните траки са изпълнявали много обичаи, свързани с плодородието, които на мнозина днес ще се сторят доста разкрепостени, обясни историкът от Велико Търново Емил Врежаков.

Един от тях представлявал любовни игри, провеждащи се през пролетта. Тогава траките се събирали на закътани места, гори и поляни и организирали мероприятие, което днес бихме нарекли оргия. Понякога това се случвало под звуците на музикален съпровод.

След игрите обаче траките трябвало строго да се въздържат от полови контакти, като важно условие за плодородие, успешен лов и т.н. Този обичай обаче е имал ритуална символика за плодородие, а не за обикновено желание за задоволяване на сексуални страсти, подчерта Емил Врежаков, който е уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той посочи, че светът на траките е изпълнен с много суеверия и предразсъдъци.
 
„Например вярвали, че дъждът е акт между небето и земята, т.е. небето опложда земята, а растенията са плода на този акт“, каза историкът.
 
Оказва се, че култът към плодородието има много дълбоки корени, особено в днешните райони на Северозападна България. „Те са населявани от потомци на тракийското племе трибали. Племенното название на тези траки било трифали, което означавало троен фалос. Името говори за наличие на изключителна потентност и подчертано изразена мъжественост, вероятно заради чисто физическата им надареност или славата им на неуморими любовници и сексуални свръх мъже“, посочи Емил Врежаков.

При археологически разкопки в този район са намерени доста глинени фигурки, изобразяващи фалос, който е символ на плодородието и олицетворява вечността на човешкия род, тъй като от него зависи продължаването на семейството и рода, размножаването на човечеството като цяло.
 
Много рисунки на откритите при проучвания керамични съдове също говорят за сексуалното поведение на нашите предци, което днес може да се определи като разкрепостено. Изобразени са както „стандартни“ любовни сцени, така и полови актове върху коне и други.
 
Всички тези обичаи са отпаднали при християнството и обществото станало много по-консервативно, обясни Емил Врежаков.

Вижте още

Поверителен доклад разкрива какво е убило Принс

Принс е имал „извънредно висока“ концентрация на фентанил в тялото си, когато е починал, според експерти, изготвили токсикологичния доклад от аутопс....

Добави Коментар

CAPTCHA