Петък 14, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Проекти за над 30 млн. лв. са договорени в община Гоце Делчев

Проекти за над 30 млн. лв. са договорени в община Гоце Делчев

Информационно събитие по повод 10 години от членството на Република България в Европейския съюз и българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., се състоя в Гоце Делчев. То бе организирано от Областна администрация Благоевград и община Гоце Делчев, а интересът към него бе много голям.

На информационното събитие присъства областния управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, който направи презентация на тема "10 години България в Европейския съю"». В нея бяха представени ползите за България от 10-годишното членство в ЕС, ключовите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС и ролята, която ще има страната ни през 2018 година, като председателстваща Съвета на ЕС.

Заместник-кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев изрази задоволството си от това, че именно община Гоце Делчев е домакин на едно такова събитие, защото тя е много добър пример за това как се разработват, печелят и реализират европейски проекти.

«Категорично мога да заявя, че 10-те години членство на България в ЕС, е един от най-успешните периоди в развитието на община Гоце Делчев. За периода от 2007 до 2013 г. европейските средства инвестирани в нашата община са над 46 милиона лева, а договорените проекти в периода 2014-2020 г. са за над 30 милиона лева», каза заместник-кметът Валери Сарандев.

Той допълни също, че благодарение на добрия екип, който е създаден в общината, на отговорното отношение, на качественото изпълнение на проектите, които досега са приемани без никакви забележки, община Гоце Делчев се е превърнала в търсен, доверен и предпочитан партньор за реализиране на съвместни проекти.


"За да се случи всичко това, работихме много активно в предприсъединителния период, участвахме в много обучения, създадохме квалифицирани кадри и спечелихме доверието на специалистите от министерствата. Благодарение на добрите ни контакти с общини от съседните ни страни като Гърция, Македония и други Балкански държави, имаме реализирани и много съвместни проекти по програмите за трансгранично сътрудничество", подчерта Валери Сарандев.

Той допълни също, че общината е работила много активно през тези десет години, а и преди това с всички държавни институции и с неправителствените организации, които винаги са били подкрепяни.

В презентацията „10  години община Гоце Делчев в ЕС – постижения и предизвикателства“, заместник-кметът Валери Сарандев представи всички проекти, реализирани със средства на Европейския съюз, както и тези, които в момента се изпълняват или са одобрени и предстои да се започне работа по изпълнението им.

В рамките на информационното събитие бе представена презентацията на Карина Коршумова и Владислава Димитрова – ученички в НПГ „Димитър Талев“, класирани на първо място в Националния ученически конкурс на тема „10 години България в ЕС“.

За реализирания по европейска програма проект, чрез който напълно бе обновено училището им, разказаха  ученици от ПМГ „Яне Сандански“.  

Изложбата с детски рисунки на тема „Моята България в обединена Европа“, която бе специално направена за информационното събитие бе представена от Анета Георгиева – секретар на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица.

Програмата завърши с концерта „Единство и богатство в многообразието“, в който участваха «Вива денс клуб», Танцова формация «Неврокопчанки» и Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.  

Вижте още

Будистки монаси помагат във ваксинацията на животни в Тайланд

Будистки монаси се включиха във ваксинирането на кучета и котки в Тайланд. Те придържаха и галеха животните, за да са по-спокойни в ръцете на ветеринарите.БГНЕСЧе....

Добави Коментар

CAPTCHA