Понеделник 20, Май 2019
Горещи Новини
Начало / Преминати са всички необходими процедури, свързани с инвеститорското намерение за изграждане къщи за гости в м. Рупите

Преминати са всички необходими процедури, свързани с инвеститорското намерение за изграждане къщи за гости в м. Рупите

Преминати са всички необходими процедури, свързани с инвеститорското намерение за изграждане къщи за гости в м. Рупите. Това установи репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пирин. Според данни от сайта на Община Петрич през месец декември 2015 година, Общински съвет – Петрич излиза с решение да бъде изработен ПУП-ПРЗ за четири имота в м. Рупите във връзка с промяна предназначение на земеделска земя за обект „Къща за гости” и одобрява задание за проектиране и изготвяне на ПУП -ПРЗ. Решението е публикувано на страницата на Община Петрич. Няма обжалване. В последствие инвеститорът се задължава, след изготвянето на ПУП да представи пред Община Петрич, съгласувателни писма от РИОСВ, РЗИ, РС ПБЗН, ВиК, ЧЕЗ, „Напоителни системи”ЕАД и Министерство на културата за реализиране на инвестиционното намерение в м. Рупите. Информацията за инвестиционното предложение и процедурите, преминати в РИОСВ също е била публикувана на сайта им, както и в кметството Рупите, но отново не е имало обжалване. Според процедурата всички съгласувателни писма, допускащи реализиране на инвестиционното намерение, са разгледани на Общински експертен съвет, председателстван от гл. архитект на Община Петрич Владимир Митрев. Общинският експертен съвет е приел ПУП –ПРЗ на инвеститора. Следва заповед на кмета на основание чл.129,ал.2 от ЗУТ. Проверката ни установи, че към този момент обема на дадената минерална вода на частни собственици в м. Рупите е 1.36 м/с, а общият експлоатационен обем, одобрен от министърът на околната среда и водите е 25 м/с, тоест има огромен капацитет на минерална вода, която изтича свободно в река Струма. Инвеститорът твърди, че инвестиционното му намерение няма нищо общо с гьоловете, които са се формирали от минералната вода. Самите гьолове са и си остават общински терен.

Галина Цветкова, главен експерт в направление „Биологично разнообразие, защитени територи и зони“ към РИОСВ – Благовград каза, че съгласно наличните в РИОСВ – Благоевград административни преписки в района на Рупите, около баните, преди две години е инициирано инвестиционно предложение за изграждане на къщи за гости с възложител „Си 5 Трейд“. „При инициираното инвестиционно предложение са проведени всички необходими процедури по реда на гл. 6 от Закона за опазване на околната среда и по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие“, подчерта експертът. Процедурите са приключили със съгласуване реализацията на инвестиционното намерение за изграждане на къщи за гости.

Доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националният институт по археология с музей към БАН също коментира случаят, като заяви, че не вижда казус по отношение инвеститорските намерения в местността Рупите. „За мен това е измислен проблем. Има инвестиционно намерение - собственик на парцел, който си има резонни документи, одобрение за строеж, съгласувано и с Министерството на културата, които с право са му вменили, че трябва да плати археологическо проучване, за да се види дали няма археологически структури в неговият парцел. Човекът го направи чинно, сключи договор с Националният археологически институт с музей към Българската академия на науките. Последната седмица на април направихме такова проучване, което установи, че в района на парцела има само баластра и вода, тоест няма грам археология“ добави той. Доц. д-р Вагалински отбеляза, че е минала и комисия от министерството, както се изисква по Закон. „Тя се увери, че няма археологически структури. Протокола е готов. Инвеститорът получи разрешение да строй, съобразно Закона и мен лично това не ме притеснява, защото красивата местност Рупите има нужда от малко инфраструктура. В момента е голяма мизерия и ако човек иска да отиде и да преспи там или трябва да опъне палатка, което не мисля, че ще е чак толкова удобно за всеки, а едва ли е и толкова хигенично от гледна точка на тоалетни и прочие. Другият вариант е да отиде с кемпер, а не всички имат такива. До колкото съм запознат с инвестиционното намерение там ще се изгражда не точно хотелски комплекс, а база за спане, която не е висока по вертикала и вероятно не случайно е одобрена, има си специалисти за това“, подчерта доц. Вагалински. Според него в това, което се случва няма нищо притеснително. „Дори съм доволен, че ще има нещо подходящо и нормално в тази местност, за да може човек да отиде и да се почувства добре. Най-важен е балансът и къде е границата – да не се получи брутално застрояване, подобно на южното ни Черноморие, но затова си има съответните ескперти – държавни и общински, които си носят своята отговорност. До момента аз лично нямам притеснение към това инвестиционно намерение, особено от към археологията“, отбеляза доц. д-р Вагалински.


Източник: ИА Фокус 

Вижте още

Съюз на транспортните работници: Оставаме в протестна готовност, в случай че има допълнителни проблеми на ГКПП Кулата

Оставаме в протестна готовност, в случай че има допълнителни проблеми на ГКПП „Кулата“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Александър Стамболийски, замест....

Добави Коментар

CAPTCHA