Понеделник 17, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Преговорите за македонското име отново започват

Преговорите за македонското име отново започват

Матю Нимиц, посредникът на ООН в преговорите между Атина и Скопие за името на Македония между, утре и във вторник в Брюксел ще проведе срещи с представителите на двете страни - Васко Наумовски и Адемантиос Василакис. Срещата, съобщи офисът му, е част от усилията на ООН да помогне на двете страни да намерят взаимно приемливо решение на проблема.

Новият кръг от преговори идва в период на подобрен политически климат между съседките. Македонският премиер Зоран Заев многократно заяви, че трябва да се направи стъпка и че в момента има по-голяма възможност да се намери решение.

В интервю за гръцката информационна агенция АНА-МПА, той подчерта, че трябва да се намери решение, което да бъде приемливо за всички: „И двете страни ще бъдат еднакво доволни или еднакво недоволни. Такъв е компромисът. Но смятам, че като политици можем да получим повече, ако имаме смелостта да намерим решение, вместо да го отлагаме, както в миналото”.

Гръцкият му колега Алексис Ципрас очаква положително развитие по въпроса за Македония през 2018 г., ако според него Скопие реши да направи положителни стъпки напред.

„Ако се откажат от реториката и твърденията, че те са единствените потомци на Александър Велики, можем да намерим общо решение. В такъв случай, аз ще бъда първият, който ще гарантира европейската перспектива и сигурността на съседната страна ", каза той вчера в Белград след среща с колегите си от Сърбия, България и Румъния.

По-рано ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзияс заяви, че очаква въпросът да бъде закрит през първата половина на следващата година. Американският заместник-държавен секретар Хойт Браян Ий и еврокомисарят Йоханес Хан също са оптимисти, че спорът най-накрая може да бъде решен.
Медиите в Гърция коментират, че срещата на Нимиц с представителите на двете страни в Брюксел е знак за приемственост на положителния климат, която се създаде в отношенията между тях след смяната на властта в Македония. Как времева рамка за постигане на взаимно приемливо решение се посочва следващата среща на върха на НАТО, която трябва да се проведе на 11 и 12 юли в белгийската столица. Гръцките медии също обявиха, че е възможно Нимиц да излезе с ново предложение за име на западната ни съседка.

Последният формален кръг от разговори между посредника на ООН и представителите на двете страни се състоя в Ню Йорк през ноември 2014 г. Спорът за името между Атина и Скопие продължава от независимостта на Република Македония през 1991 г.

Вижте още

ВМА с 3 нови линейки

Три нови ленейки и четири обслужващи автомобила са дарени анонимно на Военно медицинска академия.Те бяха осветени заедно с новата регистратура на поликлиниката....

Добави Коментар

CAPTCHA