Събота 23, Март 2019
Горещи Новини
Начало / Преброиха ползите и вредите от кафето

Преброиха ползите и вредите от кафето

Хората, които пият три до четири чаши кафе дневно, е по-вероятно да извлекат ползи за здравето си, отколкото да си навредят, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Бритиш медикъл джърнъл".
За целите на изследването авторите му от университета на СаутхамптънВеликобритания, са анализирали данните от над 200 предишни проучвания, повечето от които обсервационни.

Ползите от кафето са повече от вредите
Ползите от кафето са повече от вредите ThinkStock/Getty Images

Направеният от специалистите анализ показва, че умерената консумация на кафе е свързана с понижен риск от преждевременна смърт по каквато и да е причина, от болести на сърцето и черния дроб като цирозадиабетдеменция и някои видове рак.

Оптимална доза според учените е три до четири чаши кафе на ден, с изключение за бременните жени и изложените на повишен риск от фрактури.

"Анализирайки данните, стигнахме до извода, че като цяло ползите от кафето са повече от вредите", казва д-р Робин Пул, ръководител на изследователския екип.

Ползите от кафето са повече от вредите
Ползите от кафето са повече от вредите ThinkStock/Getty Images

Най-сериозно понижение на относителния риск е отчетено за хората, пиещи три чаши кафе дневно в сравнение с тези, които не консумират напитката.

Кафето е свързано и с понижен риск от някои видове рак, сред които на простататаендометриумакожата и черния дроб, както и от диабет тип 2камъни в жлъчния мехурподаградеменция.

Консумацията на повече от три чаши кафе дневно не е свързана с вреди, но благоприятните ефекти са по-слабо изразени, отбелязват изследователите.

Ползите от кафето са повече от вредите
Ползите от кафето са повече от вредите ThinkStock/Getty Images

Специалистите допълват, че тъй като анализът им е базиран основно върху обсервационнипроучвания, не могат да се правят окончателни заключения за причинно-следствена връзка.

Кафето е една от най-масово консумираните напитки в света - дневно хората изпиват 2,25 милиарда чаши. Напитката съдържа редица "чудодейни" съединения с противоракови, антиаоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Авторите на най-мащабното по рода си изследване за ефекта от кафето върху здравето, обхванало над 500 000 души от 10 европейски страни и публикувано в началото на годината, провъзгласиха напитката за "чудесно лекарство", припомня в. "Дейли експрес". 

Вижте още

Цигани пребиха жестоко две момчета

Поредно ромско насилие шокира страната. В социалните мрежи се появи клип, който показва как група цигани пребиват две момчета. Инцидентът е станал в с. Победа, обл....

Добави Коментар

CAPTCHA