Сряда 16, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Помощ от 1 милион лева ще отпусне АПИ за залесяване на Кресненското дефиле

Помощ от 1 милион лева ще отпусне АПИ за залесяване на Кресненското дефиле

Помощта от 1 милион лева, която ще отпусне АПИ за залесяване на Кресненското дефиле, никак не е малка. Това коментира пред Радио „Фокус“-Пирин Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Решенето за отпускане на тези средства бе обявено по време на посещението на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов в Благоевград за първа копка на Лот 3.1 от АМ „Струма“. Средствата ще бъдат използвани за компенсаторно залесяване над Кресненското дефиле. Дончо Атанасов тогава обясни, че парите ще бъдат отпуснати на Министерството на земеделието и храните с настояване средствата да се насочат приоритетно за залесяване на засегнатите от пожара площи в Кресненското дефиле. 
„Това решение на АПИ, което приветствам, трябва да кажем, че тази помощ никак не е малка. В края на месеца предполагам, че ще имаме информация каква площ ще подготвим да залесим. Първите действия ние вече сме ги предприели. Вече е направен оглед и ще предприемем пряко договаряне за добив, с идеята да бъдат отстранени изгорелите дървета“, каза Дамянов. По думите му след като бъдат отстранени, което не е никак кратък процес, ще започне подготовка на почвата и след това ще започне залесяване. „Това ще бъде направено до края на годината и ще бъдат освободени поне 1 000 декара, за да може да се направи есента подготовка на почвата. Да се направят тераси и да се подготви почвата, за да задържа зимната влага и след това да се залесява“, каза още Дамянов.

Вижте още

Благоевград е домакин на XV Ретро парад

Община Благоевград е домакин на XV Ретро парад. Инициативата ще се проведе на 12 и 13 май/ събота и неделя/, като любителите на ретро автомобилите ще могат ....

Добави Коментар

CAPTCHA