Подреждат изложба с експонатите, открити от археолозите край АМ "Струма"
Петък 17, Август 2018
Горещи Новини
Начало / Подреждат изложба с експонатите, открити от археолозите край АМ "Струма"

Подреждат изложба с експонатите, открити от археолозите край АМ "Струма"

Материали, придобити от Регионален исторически музей-Благоевград след приключването на археологическите проучвания на обектите по автомагистрала Струма край селата Мощанец, Покровник и Дамяница, ще бъдат представени на изложба „Българска археология 2017“ в Националния археологически институт с музей при БАН.

Събитието се организира за единадесета поредна година по повод Деня на археолога – 14 февруари и представя най – интересните открития от изминалия археологически сезон.

Голяма площ е отделена за материалите от  праисторическото селище Дамяница, Османица (от втората половина на 6 до начало на 4 хил. пр. Хр.). То се намира по трасе на АМ „Струма“ ЛОТ 3.3 и бе проучвано миналата година в изпълнение на  договор между НАИМ при БАН и АПИ по оперативната  програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Археолози от Регионален исторически музей - Благоевград взеха активно участие в проучванията, а всички находки от това селище са предоставени на музея. В изложбата ще бъдат представени съдове с рисувана украса „Акропотамос“ и „Тополница“, уникална колекция от антропоморфни фигурки, накити от мида спондилус с формата на пеперуда и звезда, както и много рядък амулет от нефрит, изобразяващ змия.

Материали, открити при археологическите проучвания  на другите два значителни обекта по трасето на АМ "Струма" - в землището на с. Покровник и с. Мощанец, също ще бъдат представени на изложбата. Проучените обекти са единствените по - големи селища от античната и късноантичната епоха, разкривани до този момент на територията на община Благоевград.

Изложбата „Българска археология 2017“ може да бъде посетена в зала „Временни изложби“ на НАИМ от 17 февруари до 1 април 2018 г. Гражданите и гостите на Благоевград ще имат възможността да се запознаят с материалите, които ще бъдат включени в събитието, на специална изложба, която предстои да бъде открита в залите на Регионален исторически музей – Благоевград по повод 18 май – Международния ден на музеите.

Вижте още

Българинът, хакнал сметката на Бил Гейтс, избяга от ареста

Българинът, осъден за проникване в банковата сметка на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, Константин Симеонов Кавръков, е успял да избяга от ареста във Филипин....

Добави Коментар

CAPTCHA