Четвъртък 20, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Подгорски пушки гърмяха на голямата българска сватба в Арбанаси

Подгорски пушки гърмяха на голямата българска сватба в Арбанаси

Комитска чета „Подгорски пушки“ към Сдружение „Корени“ от петричкото село Коларово беше единствената формация за исторически възстановки от Пиринска Македония на провелия се край великотърновското село Арбанаси Първи фолклорен събор „Болярска среща“, съобщи историкът Димитър Тренчев, председател на сдружението.
 

Подгорски пушки гърмяха на голямата българска сватба в Арбанаси
Снимка: Димитър Тренчев


„Заедно с над 600 колеги от Сдружение „Св. Вмчк Георги Победоносец“ от град Луковит и Сдружение „Родопски хайдути“ от град Пазарджик ние бяхме живата илюстрация на бунтовното ни минало, а с пукотевиците си по време на сватбените ритуали подсилихме усещането за българска сватба от старо време“, обобщи атмосферата на празника и представянето на подгорските „комити“ Тренчев.
 

Подгорски пушки гърмяха на голямата българска сватба в Арбанаси
Снимка: Димитър Тренчев


Той разказа, че фолклорният събор „Болярска среща“ е бил организиран от Сдружение „Лудогорие 2012“ с председател Валентин Димов и с активната подкрепа на община Велико Търново и регионалния исторически музей в старата българска столица.
 

Подгорски пушки гърмяха на голямата българска сватба в Арбанаси
Снимка: Димитър Тренчев


"По време на трите съборни дни на две сцени свириха, пяха и играха над 3000 пазители на традициите от цяла България, а свои концерти имаха и световно известните квартет „Славей“ на Светла Караджова и оркестър „Тракия“ на Иво Папазов-Ибряма с царя на акордеона Петър Ралчев“, разказа Тренчев. Той подчерта, че тематична рамка на събора е била постигналата рекорд на Гинес за многолюдност традиционна българска сватба на Ива Янчева от Бургас и Георги Георгиев от Луковит, които събраха на арбанашките поляни над 3650 сватбари. Те бяха нагостени с боб по хайдушки, сготвен от шеф Виктор Ангелов в най-голямата тава на Балканите с вместимост 2700 литра.

Пиринският фолклорист припомни, че досегашният подобен рекорд отново е български и е бил постигнат на голямата тракийска сватба, организирана също от Валентин Димов и Сдружение „Лудогорие 2012“. 

Вижте още

Правителството на Япония подкрепи проект за създаването на летящи автомобили

Японското правителство реши да подкрепи активно разработката на летящи автомобили с цел решаване на проблемите с транспортните тапи и оптимизиране н....

Добави Коментар

CAPTCHA