Събота 23, Февруари 2019
Горещи Новини
Начало / Плевнелиев: Големият отсъстващ от дебата за Истанбулската конвенция беше Румен Радев

Плевнелиев: Големият отсъстващ от дебата за Истанбулската конвенция беше Румен Радев

Президентът Румен Радев не е изразил ясната си позиция по повод Истанбулската конвенция, заяви държавният глава в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

"За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", каза Росен Плевнелиев по време на 12-ата среща на бизнеса с правителството.
По думите му няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а същевременно българският президент да няма позиция.

Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своето мнение в подкрепа на конвенцията, но Румен Радев не го е сторил. Затова той апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.

Според него чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. По думите на Плевнелиев тя е да не бият българските жени. Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност.

"Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза Плевнелиев. Той допълни, че реален дебат по тази тема така и не се е състоял, като и правителството го е подценил.
 
Освен това той счита, че ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска арабия, които не гарантират основни човешки права и свободи.

Вижте още

Северна Корея отправи призив към всички корейци по света

Северна Корея (КНДР) направи рядко изявление, обръщайки се към всички корейци по света, като призова да постигнат пробив за обединението на страната без помощта н....

Добави Коментар

CAPTCHA