Понеделник 17, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Плевнелиев: Големият отсъстващ от дебата за Истанбулската конвенция беше Румен Радев

Плевнелиев: Големият отсъстващ от дебата за Истанбулската конвенция беше Румен Радев

Президентът Румен Радев не е изразил ясната си позиция по повод Истанбулската конвенция, заяви държавният глава в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

"За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", каза Росен Плевнелиев по време на 12-ата среща на бизнеса с правителството.
По думите му няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а същевременно българският президент да няма позиция.

Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своето мнение в подкрепа на конвенцията, но Румен Радев не го е сторил. Затова той апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.

Според него чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. По думите на Плевнелиев тя е да не бият българските жени. Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност.

"Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза Плевнелиев. Той допълни, че реален дебат по тази тема така и не се е състоял, като и правителството го е подценил.
 
Освен това той счита, че ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска арабия, които не гарантират основни човешки права и свободи.

Вижте още

Полицаи от Сандански иззеха фалшиви спортни стоки

Прибраха 23 спортни екипа, девет долнища и три чифта маратонкиПолицаи от Сандански иззеха фалшиви спортни стоки. Вчера, при акция за противодействие на съхранени....

Добави Коментар

CAPTCHA