Сряда 17, Януари 2018
Горещи Новини
Начало / Планират затягане на контрола върху забраната за пушене в заведенията

Планират затягане на контрола върху забраната за пушене в заведенията

Държавата затяга контрола върху забраната за пушене на закрито. Освен здравните инспектори, ще обикалят и представители на неправителствени организации. Новите правила ще се въведат заедно със забраната на наргилетата в заведенията. Промените се подготвят от работна група и предстои да бъдат пуснати за обществено обсъждане до дни, съобщава NOVA. Очаква се те да влязат в сила до март догодина. Ресторантьори пък предлагат контрамярка - отново да има зони за пушачи, но там цените да са по-високи.
 
Новите правила предвиждат глоби да се налагат не само на собствениците, но и на управителите на заведенията.

Сега по закон глобата е за собственика на заведението. Санкциите често падат в съда, тъй като се връчват само на собствениците, а в повечето случаи тях ги няма по време на проверките.
Контролът е труден и защото инспекторите са малко, а задълженията им - много. Затова се предвижда от догодина в проверките да се включат експерти към общинитеАгенцията по храните и Инспекцията по труда, които понастоящем нямат право да санкционират в подобни случаи.
 
При три констатирани нарушения се предвижда заведенията да бъдат временно затворяни.

Освен това с по-строгите правила за пушенето за закрито, ще влезе в сила и забраната за пушене на наргиле в заведенията.
 
Очакванията са по-строгите правила да влязат в действие до март догодина.

Вижте още

От днес данъчните връчват актове онлайн

Порталът на Националната агенция за приходите (НАП) вече предлага нова електронна услуга за връчване на документи. Чрез нея от днес клиентите на приходната агенц....

Добави Коментар

CAPTCHA