Сряда 21, Ноември 2018
Горещи Новини
Начало / Планират затягане на контрола върху забраната за пушене в заведенията

Планират затягане на контрола върху забраната за пушене в заведенията

Държавата затяга контрола върху забраната за пушене на закрито. Освен здравните инспектори, ще обикалят и представители на неправителствени организации. Новите правила ще се въведат заедно със забраната на наргилетата в заведенията. Промените се подготвят от работна група и предстои да бъдат пуснати за обществено обсъждане до дни, съобщава NOVA. Очаква се те да влязат в сила до март догодина. Ресторантьори пък предлагат контрамярка - отново да има зони за пушачи, но там цените да са по-високи.
 
Новите правила предвиждат глоби да се налагат не само на собствениците, но и на управителите на заведенията.

Сега по закон глобата е за собственика на заведението. Санкциите често падат в съда, тъй като се връчват само на собствениците, а в повечето случаи тях ги няма по време на проверките.
Контролът е труден и защото инспекторите са малко, а задълженията им - много. Затова се предвижда от догодина в проверките да се включат експерти към общинитеАгенцията по храните и Инспекцията по труда, които понастоящем нямат право да санкционират в подобни случаи.
 
При три констатирани нарушения се предвижда заведенията да бъдат временно затворяни.

Освен това с по-строгите правила за пушенето за закрито, ще влезе в сила и забраната за пушене на наргиле в заведенията.
 
Очакванията са по-строгите правила да влязат в действие до март догодина.

Вижте още

Баща намушка сина си с нож

Баща намушка сина си с кухненски нож при битов скандал в девинското село Брезе. Кървавият инцидент става снощи около 23.00 ч. в собствената им къща.Двамата бил....

Добави Коментар

CAPTCHA