Петрич отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България
Четвъртък 16, Август 2018
Горещи Новини
Начало / Петрич отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Петрич отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

С ритуал по полагане на цветя и венци на пл. „Македония” пред паметник „Загинали за Родината”, Петрич почете 141 години от гибелта на Христо Ботев.
Като начало отекнаха заветните думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, последвани от поетичен рецитал на възпитаници на клуб „Родолюбие” при Общински детски комплекс Петрич.
За почит към героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета, загиналите за свободата и независимостта на България бяха поднесени цветя и венци на паметника. Последва едноминутно мълчание под звуците на сирената, след което прозвуча и химнът на Република България.

Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“. На 16 май 1876 година те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.

Вижте още

Спецпрокуратурата обвини бивш шеф на съда в Сандански за данъчни измами

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за данъчни престъпления, чийто ръководител е бивш председат....

Добави Коментар

CAPTCHA