Понеделник 19, Август 2019
Горещи Новини
Начало / Пенсионните дружества ще гарантират минимална втора пенсия

Пенсионните дружества ще гарантират минимална втора пенсия

Българите, родени след 1959 г., ще получават пожизнена допълнителна пенсия, ако натрупаната в партидата им сума позволява месечен размер от поне 20% от минималната пенсия за стаж и възраст.
 
Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, подготвени от работна група към социалното министерство във връзка с регламентиране на фазата на изплащане на парите от универсалното пенсионно осигуряване.
 
Пенсионните дружества ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на пожизнената допълнителна пенсия, който ще се изчислява на базата на реално събраните осигуровки по партидата. Ако доходността е положителна, размерът ще е по-голям, обясни ресорният министър Бисер Петков.
 
Ако натрупаната в партидата сума не позволява месечна пенсия от поне 20% от минималната, пенсионерът ще има право да получи средствата си разсрочено, а при изключително ниска сума в партидата - ще може да я изтегли наведнъж.
 
Според прогноза на социалния министър през 2021 г., когато ще се пенсионират първите жени с право на втора пенсия, много от тях няма да могат да получават пожизнена пенсия, заради недостатъчно натрупани средства, които да гарантират минималния месечен размер.

Вижте още

Определиха съдията по делото срещу Дянков и Трайков

Съдията по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев ще бъде Костадинка Костадинова. Тя беше определена чрез жребий в Софийски градски съд (СГС), ....

Добави Коментар

CAPTCHA