Сряда 16, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Парламентът прие с пълно единодушие декларацията за Договора за добросъседство с Македония

Парламентът прие с пълно единодушие декларацията за Договора за добросъседство с Македония
Парламентът очаква Договорът за добросъседство с Македония да постави на стабилна основа отношенията между държавите и да бъде от полза за техните граждани. Това се посочва в декларация на Народното събрание по Договора за добросъседство с Македония.

"За" декларацията гласуваха 206 народни представители, "против" - 0 "въздържали се" -0 , с което той бе приет единодушно. В декларацията се оценяват положително усилията на България и Македония да финализират преговорите по договора за добросъседство. Чрез нея парламентът изразява очакването си подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни, както и готовност да стартира ратификационни процедури в най-кратък срок.

Народното събрание предлага Министерският съвет да внесе в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила. В мотивите на декларацията се посочва, че България е била първата държава, която е признала независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България в контекста на Югоизточна Европа, предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница.

Съгласно мотивите сключването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е сред външнополитическите приоритети на българската държава. Отчита се, че от 2008 г. досега всички български правителства са демонстрирали приемственост и последователност по преговорите. Според Парламента декларацията препотвърждава и подкрепя приемствеността и последователността във водената политика спрямо Република Македония.
 


По-добре е да имаме една стабилна Република Македония - апелирам парламента да подкрепи декларацията и нашето предложение. Това каза премиерът Бойко Борисов от трибуната на НС във връзка с Декларацията относно подписването на Договора за добросъседство между Република България и Република Македония. „Би било добре да имаме мандат да подпишем този договор. Убеден съм, че всеки от вас разбира, че по-добре да имаме една стабилна Република Македония, която да има перспектива, хората в тази държава да имат перспектива и за НАТО, и за ЕС", добави премиерът. Той се обърна към народните представители с думите: "Голямо благодаря ще имате от нас, от правителството, ако прецените, че това може да бъде направено“.

Вчера успяхме да постигнем пълен консенсус по декларацията, която днес ще бъде подложена на гласуване, за да се даде пълна подкрепа на българското правителство да продължи действията, свързани с Р Македония. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „В духа на конструктивизма подкрепям всичко, което беше казано и от министър-председателя, както и в началото от Корнелия Нинова“, заяви той. Цветан Цветанов започна да чете пълния текст на декларацията на народните представители, след което се очаква тя да бъде гласувана.

Както и премиерът каза- наистина показахме, че по важни национални приоритети можем да се обединяваме. Благодаря на всички политически партии. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след като парламентът единодушно прие декларацията си към Договора за добросъседство с Македония. „Надявах се и очаквах единодушие, защото редица български правителства са работили за това. Първото предложение за такъв договор е от 2008 година, след което има дълго мълчание, до започването на преговори през 2012 година“, обясни тя. „Това е дълъг процес, но поставя началото на една нова глава от отношенията между двете държави. Договорът ще трябва да получи подкрепа и от парламента след подписването и ратификацията и от редица институции“, посочи външният министър.

Вижте още

Само за един уикенд 4500 автомобила навлизат в Национален Парк „Пирин”

Само за един уикенд 4500 автомобила са навлезли в пределите на НП „Пирин”. Това бе установено след направена проверка от служители на Национален парк „Пирин”.Сни....

Добави Коментар

CAPTCHA