Четвъртък 20, Февруари 2020
Горещи Новини
Начало / Отпуснаха 100 000 лв. за продължаване на проучванията на Хераклея Синтика в Рупите

Отпуснаха 100 000 лв. за продължаване на проучванията на Хераклея Синтика в Рупите

След посещението си на Хераклея Синтика на 5-ти май, министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент правителството да отпусне необходимите довършване на разкопките на Хераклея Синтика - Градът на македонските царе.

Днес правителството одобри 100 000 лв. допълнително по бюджета на Министерството на културата. Средствата се осигуряват за продължаване на теренните археологически проучвания на един от най-значимите археологически обекти – Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.


Обектът е разположен на границата между древните области Тракия и Македония. Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически силно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа - елинската култура.

Археологическата информация за Хераклея Синтика обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за прехода към Средновековието. Разкопките целят да се проучи и покаже максимално най-голяма част от централния площад и околните му сгради, както и театърът, който градът е притежавал.


Вижте още

Защо германците са най-щастливите в ЕС

Германците са оптимисти, италианците са песимисти: според едно ново изследване, гражданите на Германия са най-щастливите европейци. Те са доволни от живота в стр....

Добави Коментар

CAPTCHA