Събота 20, Януари 2018
Горещи Новини
Начало / Отбелязваме 180 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 180 години от рождението на Васил Левски

Преди 180 години на днешната дата, 18 юли, е роден един от най-бележитите българи  в историята ни – Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски. 

Роден в бедно семейство в Карлово, той рано остава без баща. Млад прекрачва прага на манастира, но поривът му към революционна дейност е по-силен и го тласка да свали монашеските одежди, за да се присъедини към първата българска легия, ръководена от Георги Раковски. Левски веднага се откроява сред останалите, а през следващите години се превръща в един от идеолозите на българското освободително дело.

През зимата на 1872 г. е предаден и заловен в Къкринското ханче край Ловеч. Осъден е на смърт и е обесен на 19 февруари 1873 г. 

В памет на Апостола на свободата днес в цялата страна ще бъдат проведени чествания. 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържествената програма от 21.00 ч. на пл. „Васил Левски“ в Карлово. Специални тържества ще има софийското село Костенец, в Благоевград и Габрово, както и на други места из страната. 

В телевизионно допитване през 2007 г. Васил Левски бе избран за най-великия българин за всички времена. 

Вижте още

Опашки от тирове по българо-румънската граница

На българо-румънската граница на ГКПП Дунав мост Видин има около 2 км чакащи товарни автомобили на изход, а на ГКПП Дунав мост Русе - 7 км, съобщава главна дирекция "....

Добави Коментар

CAPTCHA