Събота 23, Февруари 2019
Горещи Новини
Начало / Определиха съдията по делото срещу Дянков и Трайков

Определиха съдията по делото срещу Дянков и Трайков

Съдията по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев ще бъде Костадинка Костадинова. Тя беше определена чрез жребий в Софийски градски съд (СГС), съобщава БНР. Костадинова трябва да насрочи дата за делото до два месеца.

Случаят е с висока степен на сложност, тъй като по него има шестима обвиняеми, 66 свидетели и 94 тома документи, обясни зам.-председателят на СГС Даниела Борисова. 

Съдия Костадинова е известна с това, че отсъди седем години и половина затвор за Евелин Банев-Брендо, а роднините му наказа с по три години за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик.

Обвинителният акт, който беше внесен вчера е за продажбата на държавния дял в енергийното дружество EVN. Като обвиняеми са привлечени бившите министри от първия кабинет на Бойко Борисов - на енергетиката Трайчо Трайков и на финансите Симеон Дянков, както и бизнесменът Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Дянков бе обвинен още в началото на 2017 г. от Софийска градска прокуратура за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още Трайков и Прокопиев.

Бившият финансов министър е обвинен за това, че в периода май - юни 2011 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев е превишил властта и правата си. Целта на Дянков е била да набави облага за фирма на Прокопиев "Булброкърс" ЕАД в размер на над 1 млн. лв.

Симеон Дянков е разпоредил на директора на Агенцията за приватизация и да възложи изготвянето на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник "Булброкърс" ЕАД. От деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава - 20 829 200 лв. имуществени вреди.

Действията на Дянков са в нарушение на Закона за администрацията и Устройствения правилник на Министерство на финансите.

Вижте още

Осем прочути страшилища

т какво се страхуваме? От войни, от болести, от смъртта. Милиони вярващи се боят от Ада. Малките деца - от тъмното. Едни се боят от паяци, други - от високото. Ето и ....

Добави Коментар

CAPTCHA