Четвъртък 20, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Определиха съдията по делото срещу Дянков и Трайков

Определиха съдията по делото срещу Дянков и Трайков

Съдията по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев ще бъде Костадинка Костадинова. Тя беше определена чрез жребий в Софийски градски съд (СГС), съобщава БНР. Костадинова трябва да насрочи дата за делото до два месеца.

Случаят е с висока степен на сложност, тъй като по него има шестима обвиняеми, 66 свидетели и 94 тома документи, обясни зам.-председателят на СГС Даниела Борисова. 

Съдия Костадинова е известна с това, че отсъди седем години и половина затвор за Евелин Банев-Брендо, а роднините му наказа с по три години за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик.

Обвинителният акт, който беше внесен вчера е за продажбата на държавния дял в енергийното дружество EVN. Като обвиняеми са привлечени бившите министри от първия кабинет на Бойко Борисов - на енергетиката Трайчо Трайков и на финансите Симеон Дянков, както и бизнесменът Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Дянков бе обвинен още в началото на 2017 г. от Софийска градска прокуратура за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост. По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още Трайков и Прокопиев.

Бившият финансов министър е обвинен за това, че в периода май - юни 2011 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев е превишил властта и правата си. Целта на Дянков е била да набави облага за фирма на Прокопиев "Булброкърс" ЕАД в размер на над 1 млн. лв.

Симеон Дянков е разпоредил на директора на Агенцията за приватизация и да възложи изготвянето на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник "Булброкърс" ЕАД. От деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава - 20 829 200 лв. имуществени вреди.

Действията на Дянков са в нарушение на Закона за администрацията и Устройствения правилник на Министерство на финансите.

Вижте още

Моторист пострада при пътен инцидент в Петрич

Моторист пострада при пътен инцидент в Петрич, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград.На 13.08.2018г. около 12:50 часа на ул.“Места“ в гр.Петрич е станало ПТП, ....

Добави Коментар

CAPTCHA