Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Обществената поръчка за интерконектора с Гърция стартира през есента

Обществената поръчка за интерконектора с Гърция стартира през есента

Обществената поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности на интерконектора Гърция-България ще стартира през есента на тази година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с посланика на САЩ в България Н.пр. Ерик Рубин.

Паралелно с обществената поръчка ще бъде обявен и нов пазарен тест за неразпределения капацитет на газопровода, стана ясно още от срещата. „Считам, че можем да постигнем много добри резултати в този тест, имайки предвид вече напредналите действия по реализация на проекта”, отбеляза енергийният министър.

Тя информира Рубин и за предприетите стъпки за получаване на финансиране за проекта в размер на 35 млн. евро по линия на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Документацията за това е представена в Управляващия орган на програмата, както и в Европейската комисия. За изграждането на връзката има възможност да се ползват и европейски фондове от гръцка страна. Това е станало ясно по време на неотдавнашна среща между енергийните министри на двете страни, за която министър Петкова информира своя американски гост.

По думите й изграждането на проекта е сред най-важните приоритети на правителството в енергийната област. Интерконекторът има ключова роля за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа, коментира Петкова. Според енергийния министър проектът се развива с предварително начертаните темпове, така че строителството му да започне през 2018 г., а реалната експлоатация – през 2020 г.

Бъдещата работа на топлоелектрическите централи от комплекса "Марица изток" от гледна точка на гласувания неотдавна референтен документ на Европейския парламент за най-добри налични техники за големите горивни инсталации също бе тема на разговора между енергийния министър и посланика на САЩ в България. Министър Петкова информира за възможността да бъде поискана дерогация (изключение) от новите норми. За да се случи това обаче, всяка инсталация трябва да кандидатства индивидуално и да докаже, че разходите, които ще трябва да направи за изпълнение на новите екологични норми, многократно превишават ползите за околната среда. В Министерството на енергетиката ще бъде създадено специално координационно звено, което да поддържа непрекъсната връзка с топлоелектрическите централи, браншови организации, синдикати и експерти за успешно решаване на въпроса.

Вижте още

Ирак започна нова мащабна операция срещу "Ислямска държава"

Нова мащабна операция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" започва в Ирак, съобщиха силите за сигурност в страната. Целта е да бъдат освободени пус....

Добави Коментар

CAPTCHA