Събота 20, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Обмислят затвор за кражба на профил в интернет

Обмислят затвор за кражба на профил в интернет

Експерти от ГДБОП пишат нов законопроект, който предвижда по-тежки наказания за кражби на профили в социалните мрежи в интернет. Наказанието, което се предвижда, може да е дори затвор.
 
Най-тежката издадена до момента присъда е условна от 2 години за общ работник от село Девене, който си направил фалшив профил, за да опита да прави секс с малолетна. Той се кръстил с псевдоним Anatoli Gazara и сложил чужди снимки.
 
"Ще има много по-строги закони по отношение на посегателството на лични данни. Вече се пишат нормативни документи", поясни началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев, който отчете резултатите от четвъртата регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за страните от Югоизточна Европа. Той обясни, че се подготвят нормативни документи, с които да се приложи в законодателството ни Конвенцията за защита на личните данни.
 
Шефът на дирекцията Ивайло Спиридонов заяви, че над 300 експерти са присъствали на конференцията, както и служителите в правоохранителните органи от 18 страни. Той обяви още, че е предложил на зам.-директора в Сикрет сървис Робърт Нови да се дислоцира техен агент в ГДБОП. Директорът даде пример с добрата работа на агента на ФБР, който работи в ГДБОП.
 
По линия на Европол представител на ГДБОП ще отиде да работи там за 6 месеца или една година, във връзка с киберпрестъпленията, обяви Спиридонов, цитиран от "Монитор". Той обяви, че и по линия на киберпрестъпността, и по линия на терора няма достатъчно човешкия ресурс, но служителите си вършат работата добре.

Вижте още

Очакват се 200 хил. посетители на тазгодишното издание на „Strumica OPEN festival“

Около 200 хил. посетители се очакват на тазгодишното издание на „Strumica OPEN festival“, който продължава до 13 август. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на&....

Добави Коментар

CAPTCHA