Сряда 19, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Нов закон предвижда премахване на марките минерална вода

Нов закон предвижда премахване на марките минерална вода

Нов закон предвижда търговските марки минерална вода да бъдат заменени с името на извора. Предложението предизвика гневни спорове в бранша и бе прието коренно различно от двете организации в сектора.

Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), в която членуват около 70% от фирмите в сектора, смятат, че подобна промяна ще доведе до размиване отговорността за качеството на продукта. Така всеки ще може да бутилира вода с неясен произход и да я пусне на пазара. Така например може да узакони продажбата на вода от чешмата, смятат от асоциацията. От друга предложените промени ще заличат съществуващи марки и инвестиции във водния сектор.

Вносителите на предложението мотивират нововъведението с намаляване на административната тежест. От АПБНБ отбелязват, че те пропускат факта, че тук става въпрос за живота и здравето на хората, а не просто за някаква бюрократична пречка, съобщава Би Ти Ви.

"Ако на пазара се пусне вода, която е нечиста или заразена, няма да е ясно кой я е произвел и доставил до магазина, нито кой е разрешил да се подреди по рафтовете", категорични са противниците на идеята.

От Съюзът на безалкохолната промишленост в България посочват в становището си, че основен принцип на европейската директива е 2009/54/ЕС е "видът на водата и имената на изворите да определят търговското описание на бутилираните натурални, минерални и изворни води,  а не търговските брандове".

Законопроектът е минал вече през две обществени обсъждания. От АПБНБ допълват, че с така предложените промени се връща опцията на едно находище да бутилират едновременно няколко концесионера. 

В България има 144 доказани находища на минерални води, от които се експлоатират само 13.

Вижте още

Ню Джърси забрани на пияни да управляват дронове

От десетилетия шофирането след употреба на алкохол е забранено, но сега към забраните Ню Джърси присъедини и управляването на безпилотен самолет от почерп....

Добави Коментар

CAPTCHA