Неделя 22, Септември 2019
Горещи Новини
Начало / Неодобрението към парламента намалява

Неодобрението към парламента намалява

Неодобрението на българите към Народното събрание е намаляло с близо 20 пр. пункта, показват данните от NOVA ALPHA INDEX, съвместен проект на "Алфа рисърч" и Нова телевизия. В края на предишното 43-то Народно събрание неодобрението към депутатите е било 57%, докато сега се е свило до 39%. Одобрението обаче остава все така символично – около 15%.

Правителството, както и премиерът, стартират с доверие, почти идентично с това на кабинета „Борисов 2“. Ключов е въпросът в каква посока ще се развие то през следващите месеци, за да гарантира по-дълъг живот на настоящото управление, пише в анализа.

Персоналните оценки за министър-председателя се разделят на три почти равни групи (32% положителни, 33% неутрални, 35% отрицателни). С тази подкрепа Борисов остава най-одобряваният политически лидер, следван близко от Красимир Каракачанов (28%) и Корнелия Нинова (27%). Всички останали партийни лидери, както парламентарни, така и извънпарламентарни, запазват твърде ограничена обществена подкрепа.


"Хората искат от политиците да поставят ясни и конкретни цели, като предложат и решения за тяхното решаване", каза управляващият партньор в "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Като пример тя посочи промяната на нагласите за очакван срив на обединена Европа. "Няколко позитивни примера на политически лидери от Холандия и Франция, зададоха ясни стъпки обърнаха отношението, като сега има едно успокояване", посочи Боряна Димитрова.

Новият президент по традиция започва дейността си с високи нива на обществено доверие. Данните показват 57% одобрение на действията на президента и 12% неодобрение. 31% от анкетираните не дават нито отрицателна, нито положителна оценка. Според Боряна Димитрова именно тази група ще е ключова за това дали в следващите месеци и години оценката ще е положителна или отрицателна.

Изключително слабо остава доверието в главния прокурор и съдебната система, което години наред гравитира около едни и същи ниска нива. Очевидно нито една от противостоящите страни не е успяла да убеди общественото мнение в своята кауза, в резултат на което се задълбочава усещането за липса на ефективно правосъдие и справедливост.

Вижте още

5 юни - Световен ден на околната среда

Темата тази година е “Да победим замърсяването с пластмаси”“Да победим замърсяването с пластмаси”, е темата на Световния ден на околната среда през 2018 г. Това ....

Добави Коментар

CAPTCHA