Понеделник 17, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / На 6 март имен ден празнува Красимир

На 6 март имен ден празнува Красимир

На 6 март имен ден празнуват всички, които носят името Красимир и Красимира (означава - да краси света). На този ден Православната църква чества деня на Св. 42-ма мъченици в Амория (в малоазийската област Фригия). Преданието разказва, че това са били храбри военачалници, които се пожертвали в името на християнската вярата през 840 г. в Амория.

В началото на IX век градът бил непрекъснато нападан и обсаждан от арабски племена, които вече изповядвали исляма. Историята се запазила от времето на византийския император Теофил (829-842 г.).

Християните се защитавали мъжествено и врагът тъкмо се готвел да отстъпи, когато предател показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена, градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защитавали града, били избити или отведени в робство.

За възмездие победителят заповядал да бъдат затворени в тъмницата главните военачалници - те били 42 души. Църквата почита в този ден паметта на всички смели мъже, които се оказали и добри войници и верни служители на Христа.

Вижте още

21- годишен в болница след побой

21-годишен младеж е настанел в болница след като му е нанесен побой от 28-годишен мъж в района на нощен клуб в Благоевград.Това съобщиха от Областна дирекция на МВР ....

Добави Коментар

CAPTCHA