Понеделник 17, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Наши учени с иновативен метод за производство на пелети за горене от лавандула

Наши учени с иновативен метод за производство на пелети за горене от лавандула


Екип от 
Селскостопанската академия откри начин за производство на пелети за енергийни цели от отпадната биомаса на лавандулата. Все още обаче не е ясно колко ще струват те, както доколко приложими са в домовете и бизнеса. България е световен лидер в производството на лавандулово масло и основен износител за Европа.
 
Технологията за пелети от лавандула е свързана с оползотворяване на отпадната биомаса от етеричното растение за енергийни цели. Пелетите са с минимално съдържание на прахови частици, което ги прави полезни в борбата с мръсния въздух.
 
Настоящото иновативно предложение е с оглед да намалим замърсяването на околната среда, от една страна, а от друга страна, да намерим приложение на тази остатъчна биомаса от лавандулата, обяснява проф. Георги Костадинов от Селскостопанската академия. Той напомня, че в последните години в нашата страна площите с лавандула много се увеличиха и вече са почти 10 000 хектара. "Насочихме нашите усилия към разработване на технология за оползотворяване на отпадъчната растителна маса и с оглед на изгарянето й за енергийни нужди", допълва проф. Костадинов.
 
Технологията за производство на пелети от отпадната биомаса на лавандулата е съвместна разработка на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и Московската селскостопанска академия към Руския държавен аграрен университет.

Вижте още

Първи протест срещу Макрон във Франция

Френският президент Еманюел Макрон е изправен пред първия си голям тест, тъй като в градове в цяла Франция започнаха протести срещу изменения в трудовото законо....

Добави Коментар

CAPTCHA